Αυτές είναι οι δέκα κορυφαίες τροφές ώστε να «πολεμήσει» κανείς τη φλεγμονή.
Φλεγμονή είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες. Διακρίνονται σε οξείες (λίγων ημερών) , υποξείες (μεταβατικο σταδιο) και σε χρόνιες (μεγαλύτερης διάρκειας).
Η τοπική φλεγμονή διακρίνεται για την ερυθρότητά της, τη θερμότητα, το οίδημα, τον πόνο και τις λειτουργικές διαταραχές των ιστών.
Διαβάστε ακόμα
Λύση από την… κουζίνα για τον πονόδοντο!
Στον αντίποδα, η συστηματική φλεγμονή έχει ως χαρακτηριστικά της τον πυρετό, την ταχυσφυγμία, την ταχύπνοια, τη διατάραξη της ισορροπίας νερού και ηλεκτρολυτών και τη δημιουργία μικρών όγκων στη περιοχή του στόματος.
Ένας καλός «σύμμαχος» του ανοσοποιητικού συστήματος για να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή είναι το φαγητό. Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι τροφές που βοηθούν στην υγεία;
Οι τροφές που δρουν κατά της φλεγμονής είναι οι εξής:
- ελαιόλαδο
- βότανα και μπαχαρικά
- κρεμμύδι και σκόρδο
- μαύρη σοκολάτα
- αβοκάντο
- σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, ρόκα κ.α.)
- εσπεριδοειδή
- βιολογικό κρέας
- αυγό
- ψάρι (σολομός, σαρδέλα, αντζούγια, ρέγγα κτλ.)