«Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι η ανεργία βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία και ότι το ποσοστό της έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, τα τρία τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία» δηλώνει η πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη. «To 2016 και 2017, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στη […]
«Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι η ανεργία βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία και ότι το ποσοστό της έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, τα τρία τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία» δηλώνει η πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.
«To 2016 και 2017, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στη χώρα μας ήταν πολύ υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ».
Η κ. Καραμεσίνη σημειώνει ότι η φράση που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για να συνοψίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».
«Οπωσδήποτε, η ανάπτυξη που αφήνει στο περιθώριο μία μεγάλη ομάδα πολιτών χωρίς δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση, δεν είναι δίκαιη.
Γι’ αυτό και η καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ.
Ωστόσο, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ υπογραμμίζει ότι η απορρόφηση της ανεργίας δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ανάπτυξης, που απλώς καθιστά την τελευταία περισσότερο δίκαιη.
Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
«Αποτελεί και προϋπόθεση της εισόδου της οικονομίας σε σταθερή ανοδική τροχιά, αφού εξασφαλίζει προβλέψιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της ιδιωτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία πυροδοτεί με τη σειρά της την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, δηλαδή την οικονομική μεγέθυνση».
«Ο αναπτυξιακός ρόλος της απορρόφησης της ανεργίας περνάει, επίσης, μέσα από το κανάλι της αύξησης των φορολογικών εσόδων, ως αποτέλεσμα του πρόσθετου εισοδήματος που αντιστοιχεί στην αύξηση των θέσεων εργασίας» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη.
Αναλύοντας το θέμα της ανεργίας, αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να προταχθεί ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι η επιμονή της μακροχρόνιας ανεργίας, της οποίας το ποσοστό παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένο σε σχέση με το 2014.
«Τα προγράμματα απασχόλησης των τριών τελευταίων ετών έδιναν όλα προτεραιότητα πρόσβασης στους μακροχρόνια ανέργους και συνέβαλαν σε σημαντική μείωση του αριθμού τους» υποστηρίζει στο Πρακτορείο η κ. Καραμεσίνη.