Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δεν τα καταφέρνουν οι Έλληνες – Περιμένουν πιο φτωχές μέρες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δεν τα καταφέρνουν οι Έλληνες – Περιμένουν πιο φτωχές μέρες

Ίσως τα νούμερα δείχνουν πως η οικονομία ανακάμπτει, όμως η τσέπη των Ελλήνων είναι άδεια. Κι αν οι κυβερνώντες κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι πολίτες δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα. Κάθε άλλο μάλιστα, ανησυχούν πολύ για το αύριο. Τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο […]

Ίσως τα νούμερα δείχνουν πως η οικονομία ανακάμπτει, όμως η τσέπη των Ελλήνων είναι άδεια.

Κι αν οι κυβερνώντες κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι πολίτες δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.

Κάθε άλλο μάλιστα, ανησυχούν πολύ για το αύριο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο είναι ενδεικτικά.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε αμετάβλητος ωστόσο οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους δώδεκα μήνες επιδεινώνονται.

Επιπλέον αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα».

«Τεράστιο το βάρος του ελληνικού χρέους – Απαραίτητη η ελάφρυνση»

Επτά στους δέκα μόλις «τα βγάζουν πέρα»

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται ελαφρά τον Μάρτιο στο 67% (από 64%), ενώ διατηρείται σταθερό στο 11%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 7% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%).

Οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ

Οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ακολουθούν η Βουλγαρία (-22,2 από-21,6), η Ρουμανία (-24,5 από -26,5), η Κροατία (-12,3 από -8,7) και η Λιθουανία (-7,9).

Ο μέσος δείκτης στην ΕΕ διαμορφώθηκε εκ νέου στις -0,3 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,1 μονάδες.

Ανοδική τάση σημειώνεται τον Μάρτιο σε 10 (από 11 τον Φεβρουάριο) χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 14 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.

Επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται και τον Μάρτιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -50,7 (από -46,1) μονάδες.

Το 61% (από 57%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +1,6 και -0,8 μονάδες.

Οριακή κάμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώθηκε οριακά τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις -51,5 (από -51) μονάδες.

Το 63% των καταναλωτών προβλέπει και πάλι ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 7% (από 8%) το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,7 και +3,2 μονάδες.

Τσίπρας: Έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένουμε όλα από την πρώτη (vid)

Μικρή επιδείνωση στην πρόθεση για αποταμίευση

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις -76,3 (από -75,9) μονάδες.

Το 89% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 10% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,1 και -3,3 μονάδες αντίστοιχα.

Καραμεσίνη: Σε καθοδική πορεία η ανεργία

Λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες μειώνεται τον Μάρτιο στις +32,8 (από +39,1) μονάδες.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 52% (από 58%), με το 16% (από 13%) των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή μείωσή της.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,2 και -1,2 μονάδες αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις