Πολύτιμο είναι να γνωρίζει κανείς την ομάδα αίματός του, ώστε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με το redcross. org και το onmed. gr, οι ομάδες αίματος καθορίζονται από τα γονίδια των γονέων και είναι συνολικά οκτώ και αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Αυτές ορίζονται από την παρουσία […]
Πολύτιμο είναι να γνωρίζει κανείς την ομάδα αίματός του, ώστε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ανάγκης.
Σύμφωνα με το redcross. org και το onmed. gr, οι ομάδες αίματος καθορίζονται από τα γονίδια των γονέων και είναι συνολικά οκτώ και αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O).
Αυτές ορίζονται από την παρουσία ή την απουσία δύο βασικών αντιγόνων (Α, Β) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ταυτόχρονα από την παρουσία ή απουσία αντισωμάτων στο πλάσμα.
Ομάδα Α: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Α στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και το Β αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος).
Ομάδα Β: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και το Α αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος).
Ομάδα ΑΒ: Υπάρχει και το αντιγόνο Α και το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος).
Ομάδα Ο: Δεν υπάρχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και τόσο το αντιγόνο Α όσο και το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος).
Διαβάστε ακόμα
Προσοχή: H… ύπουλη ασθένεια εποχικής γρίπης!
Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερις ομάδες και έτσι προκύπτουν οι οκτώ ομάδες συνολικά: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.
Σε περίπτωση μετάγγισης αίματος πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το αίμα του δότη είναι συμβατό με αυτό του αποδέκτη. Έτσι, προκύπτουν τα εξής:
Η ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα σε οποιαδήποτε άλλη, για αυτό ονομάζεται πανδότης.
Η ομάδα Α μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
Η ομάδα Β μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
Η ομάδα ΑΒ μπορεί να δώσει μόνο στην ΑΒ, αλλά να λάβει από οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδέκτης.
Η πιο κοινή ομάδα αίματος είναι η O+ και η πιο σπάνια η AB-.