Αρκετές ώρες μετά το περιστατικό στη νήσο Ρω, ο Πάνος Καμμένος πήρε θέση μέσω twitter. Ο υπουργός, έκανε retweet κάτι που είχε ανεβάσει κάποιος άλλος χρήστης. «Την “Κυρα της Ρω” δεν την ενοχλεί κανείς!», έγραφε το σχόλιο και από κάτω έχει μία φωτογραφία της κυράς της Ρω, της Δέσποινας Αχλαδιώτη. https://twitter.com/outsichr/status/983599271260950528 Η κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινα […]
Αρκετές ώρες μετά το περιστατικό στη νήσο Ρω, ο Πάνος Καμμένος πήρε θέση μέσω twitter.
Ο υπουργός, έκανε retweet κάτι που είχε ανεβάσει κάποιος άλλος χρήστης.
«Την “Κυρα της Ρω” δεν την ενοχλεί κανείς!», έγραφε το σχόλιο και από κάτω έχει μία φωτογραφία της κυράς της Ρω, της Δέσποινας Αχλαδιώτη.
https://twitter.com/outsichr/status/983599271260950528
Η κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, έγινε Πανελλήνια γνωστή επειδή ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου, ώστε να τη βλέπουν τα διερχόμενα πλοία και να υπενθυμίζει στους Τούρκους την ελληνικότητα του νησιού.
Υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια, από το 1943 ως το θάνατό της.
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κι άλλους φορείς.
Ένωση Κεντρώων: «Οσφραινόμεθα θερμό επεισόδιο»
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη εγκαταστάθηκε στη Ρω μαζί με τον άντρα της, Κώστα, το 1927. Αρχικά υπήρχαν κι άλλες οικογένειες στο άγονο αυτό νησί του Αιγαίου, ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα η ίδια και ο σύζυγός της έγιναν οι μοναδικοί του κάτοικοι. Το 1940 αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης.
Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του για να ειδοποιήσει με σινιάλα καπνού τους κατοίκους του Καστελλόριζου και τους παραπλέοντες ψαράδες δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή. Ο σύζυγός της άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια ψαρόβαρκα που τον είχε παραλάβει καθυστερημένα για να τον μεταφέρει στο γιατρό του Καστελόριζου.
Η κυρά της Ρω φρόντισε μόνη της για την ταφή του συντρόφου της. Έπειτα, γύρισε πάλι στη Ρω, αυτή τη φορά με τη γριά μητέρα της, όπου πέρασε τα χρόνια της κατοχής. Εκεί θα προσέφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου. Με «δυνατή φωνή και γοργή περπατησιά», όπως την περιγράφει ο βιογράφος της, Κυριάκος Χονδρός, δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί, ακόμα κι όταν το Καστελόριζο, που βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους στη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, ερήμωσε σχεδόν από τους κατοίκους του, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξαναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, τα Δωδεκάνησα και μαζί μ’ αυτά και το Καστελόριζο και όλες οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, περιήλθαν στην Ελλάδα. Η μοίρα της Ρω ήταν λοιπόν αναπόσπαστα συνδεδεμένη μ’ αυτήν του Καστελόριζου.
Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο – Κύπρο
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, για πρώτη φορά Ελληνικό αντιτορπιλικό, το «Παύλος Κουντουριώτης», κατέπλευσε στο Καστελόριζο, όπου βομβαρδίστηκε μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 1943 από Γερμανικά στούκας. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν πάλι να φύγουν με συμμαχικά πλοία είτε προς Κύπρο είτε προς τις μικρασιατικές ακτές.
Ωστόσο, η Κυρά της Ρω παρέμεινε στο νησί να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, προσφέροντας τη βοήθεια της σε Ιερολοχίτες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Με τη λήξη του πολέμου, ορισμένοι κάτοικοι επέστρεψαν στο Καστελόριζο κατά ομάδες.
Οι περιπέτειες για την Κυρά της Ρω δεν τελείωσαν με την απελευθέρωση.
Τον Αύγουστο του 1975, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο ακόμα άτομα, παρακολουθώντας τη Ρω και εκμεταλλευόμενοι την ολιγοήμερη απουσία της Δέσποινας Αχλαδιώτου για λόγους υγείας, αποβιβάστηκαν εκεί και τοποθέτησαν πάνω σ’ ένα κοντάρι 4 μέτρων τη σημαία τους.
Η Κυρά της Ρω την κατέβασε αμέσως, όταν γύρισε.
Στη 1 Σεπτεμβρίου 1975, κατάπλευσε στο Καστελόριζο το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Γ. Πεζόπουλος» για συμπαράσταση στην κυρά της Ρω. Όμως δεύτερη τουρκική σημαία τοποθετήθηκε αυτή τη φορά στη νήσο Στρογγυλή απέναντι στα νότια του Καστελόριζου.
Η σορός της βρίσκεται στη Ρω, μετά από προσωπική της επιθυμία, κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε καθημερινά τη σημαία.