«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα […]
«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε.
Βαρύς ο… νταλκάς – Κοτζιάς σε Σέρβο ΥΠΕΞ: «Σπάσ’ τα όλα» (vid)
«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς.
Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.
Ζάεφ: Aν ακούσετε συνάντηση με Τσίπρα, τότε η λύση είναι κοντά
Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο, έδωσε ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει διπλωματικό γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα, αλλά εμπορικό, εξηγώντας ότι από το 2014 υπάρχει μία σχετική συμφωνία και διευκρινίζοντας αυτό δεν αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία.
«Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, όχι μονόπλευρα, αλλά στην ολότητά τους. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι»
Ο Ζάεφ θέτει τις «κόκκινες γραμμές»: Όχι αμετάφραστο όνομα, όχι σε συνταγματική αναθεώρηση
Upper Macedonia
Το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) φαίνεται να προτάσσουν τα Σκόπια, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Οχρίδα.
Η γλώσσα θα είναι τα Μακεδονικά αν και υποτίθεται ότι θα συνοδεύονται από κάποιου είδους αστερίσκο που θα κάνει αναφορά στη «σλαβική γλωσσική οικογένεια».
Η πρόταση της ΠΓΔΜ προβλέπει επίσης την εθνικότητα της Άνω Μακεδονίας για τους πολίτες της.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω, αλλά και το «plan B» που έστειλε η Αθήνα ως οδηγό για την επίλυση των διαφορών που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη μεταβεί στην Οχρίδα όπου με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου.