Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αλλαγή στάσης μετά τις πρώτες απειλές – Κάνει πίσω ο Τραμπ;
ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή στάσης μετά τις πρώτες απειλές – Κάνει πίσω ο Τραμπ;

Την ώρα που τα υπονοούμενα του Ντόναλντ Τραμπ για επίθεση ατά στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος Άσαντ έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, ο πρόεδρος επανήλθε μ’ ένα νέο tweet. Όπως υπογράμμισε η αμερικανική επίθεση μπορεί να γίνει «πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα». Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε ότι «ποτέ δεν είπε πότε θα γίνει η επίθεση στη Συρία». «Ποτέ […]

Την ώρα που τα υπονοούμενα του Ντόναλντ Τραμπ για επίθεση ατά στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος Άσαντ έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, ο πρόεδρος επανήλθε μ’ ένα νέο tweet.

Όπως υπογράμμισε η αμερικανική επίθεση μπορεί να γίνει «πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα». Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε ότι «ποτέ δεν είπε πότε θα γίνει η επίθεση στη Συρία».

«Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία. Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα τελικά! Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνησή μου έκαναν τεράστια δουλειά ώστε να ξεφορτωθεί η περιοχή τον ISIS. Που είναι το “Ευχαριστώ Αμερική;”».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/984374422587965440

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει την Ρωσία, το πρωί της Τετάρτης, ότι επίκεινται άμεσα πλήγματα στην Συρία.

«Οι Ρώσοι μπορούν να διαλύσουν τους πυραύλους των ΗΠΑ, αλλά…»

Ωστόσο, στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, πολλοί διστάζουν για το είδος της στρατιωτικής επέμβασης. Η Γαλλία, για παράδειγμα, η οποία φοβάται απώλεια ελέγχου στην περιοχή, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να πλήξει τους συμμάχους της Συρίας, δηλαδή τη Ρωσία και το Ιράν.

Και ενώ η στρατιωτική επέμβαση φαινόταν έτοιμη να εκδηλωθεί, μετά την επίθεση με χημικά το περασμένο Σάββατο στην Ντούμα της Συρίας, τελικά δεν έγινε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, όπως αναμενόταν.

Το μέγεθος, ο τρόπος, η διάρκεια, οι στόχοι και κυρίως οι κίνδυνοι της επιχείρησης συνεχίζουν να συζητώνται μεταξύ Ουάσινγκτον, Παρισιού και Λονδίνου καθώς και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Και ενώ οι Δυτικοί επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους θέληση «να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», όπως είπαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι τηλεφωνικά την Τρίτη, εντούτοις το ξανασκέφτονται.

Κι αυτό γιατί η Ρωσία δείχνει σθεναρά αντίθετη. Η Μόσχα είναι σταθερός σύμμαχος της Συρίας και την Τρίτη έθεσε βέτο στον ΟΗΕ, σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός έρευνας για τα χημικά όπλα στη Συρία. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον Λίβανο προειδοποίησε, μάλιστα, ότι κάθε Αμερικανός πύραυλος θα πλήττεται αν χτυπηθεί η Συρία.

Το Κρεμλίνο δεν χρησιμοποίησε την ίδια ορολογία, αλλά προειδοποίησε ότι κάθε επιθετική επιχείρηση στη Συρία «μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στην περιοχή».

«Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα αποφύγουν κάθε δράση που δεν δικαιολογείται και θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.

Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας προκάλεσαν μια έκρηξη από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ.

Συρία: Τα «Λευκά Κράνη» κατηγορεί η Μόσχα

«Η Ρωσία λέει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα πέσει στη Συρία. Να ετοιμάζεται η Ρωσία, οι πύραυλοι έρχονται, όμορφοι, καινούριοι και έξυπνοι!», έγραψε στο twitter, την Τετάρτη, ο πρόεδρος.

Ωστόσο, την προηγούμενη ημέρα, ο αμερικανικός Τύπος ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος δίσταζε για τα αντίποινα που έπρεπε να χρησιμοποιήσει, μετά την χρήση χημικών στην Συρία.

Στρατιωτικοί σύμβουλοι του Τραμπ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν μια μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από εκείνη που είχε γίνει, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, μετά την χρήση χημικών στο  Khan Cheikhoun, στα βόρεια της Συρίας.

Στα χέρια του Άσαντ η Ντούμα

Ο Τραμπ, έγραψε ο Αμερικανός Τύπος, ήταν διστακτικός. Προτιμούσε πριν από 15 ημέρες να αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στη Συρία, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας και είχε εκφράσει τη θέλησή του να βγάλει τις ΗΠΑ από τον συριακό πόλεμο.

Αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε  να επισημάνει ότι πιθανά γαλλικά πλήγματα θα είχαν στόχο «να πλήξουν τα χημικά που έχει το καθεστώς της Συρίας» και όχι τους συμμάχους του Ασαντ.

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση στην περιοχή», δήλωσε ο Μακρόν, προφανώς γιατί η Γαλλία δεν θέλει κλιμάκωση με τον ρωσικό παράγοντα.

Τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας, επίσης, εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για μια πιθανή γαλλική συμμετοχή στις επιθέσεις εναντίον του Μπασάρ Αλα Ασαντ.

Το πρωί της Τετάρτης, το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της γαλλικής βουλής και πολλοί βουλευτές, όλων των κομμάτων, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για μια τιμωρητική επιχείρηση η οποία «θα προσθέσει πόλεμο στον πόλεμο», όπως είπαν.

Άκουσαν το… σήμα κινδύνου – Ούτε ένα αεροπλάνο! (pic)

Ακόμη και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Μακρόν, Sébastien Nadot και Mireille Clapot ζήτησαν να εξεταστούν όλες οι επιλογές πριν «η Γαλλία μπει σε πόλεμο».

Η τελευταία, μάλιστα, αναρωτήθηκε αν είναι αυθεντικές οι εικόνες που προέρχονται από την Ντούμα της Συρίας για χημικά όπλα. «Προσοχή στις εικόνες, κάποιοι τις κάνουν να λένε ό,τι θέλουν», είπε.

Στην ίδια επιτροπή, ο συντηρητικός βουλευτής Claude Goasguen υπενθύμισε τα ψέματα των Αμερικανών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν, το 2004.

«Ο Ασαντ έχει σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο. Τι συμφέρον θα είχε να ρίξει χημικά;», αναρωτήθηκε. Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής και πιστός στον Γάλλο πρόεδρο, Jacques Maire, δήλωσε ανήσυχος και παρότι επεσήμανε ότι ο γαλλικός στρατός δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική απόφαση για να δράσει, ωστόσο, όπως είπε, θα μεταφέρει «τους δισταγμούς» στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις