Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

15

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Νέες αντικειμενικές: Το μεγάλο “αγκάθι”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Νέες αντικειμενικές: Το μεγάλο “αγκάθι”

Μάχη δίνει η κυβέρνηση να μην ισχύσουν από εφέτος οι νέες αντικειμενικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει «φονικές» υπογραφές. Τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξίων ώστε να προχωρήσει η προσαρμογή των συντελεστών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και να εκδοθούν τα […]

Μάχη δίνει η κυβέρνηση να μην ισχύσουν από εφέτος οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει «φονικές» υπογραφές.

Τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξίων ώστε να προχωρήσει η προσαρμογή των συντελεστών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.

Με βάση τις εισηγήσεις από τους εκτιμητές που έχει δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης, που φτάνουν μέχρι και 22%.

Το σίγουρο είναι ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένα και θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. Ευρώ.

Πλήττουν τη λαϊκή κατοικία οι νέες αντικειμενικές αξίες

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση

Το πρώτο και ιδιαίτερα δύσκολο, από τεχνικής άποψης, αλλά όχι αδύνατο, να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με αυτές, αλλά οι αλλαγές να είναι οριακές και μέσα στο εύρος της κάθε τιμής ζώνης, έτσι ώστε ο φόρος να είναι πάνω κάτω ο ίδιος.

Να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες από εφέτος, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή και ο υπολογισμός με τις νέες να γίνει από το 2019.

Να βρεθεί φόρμουλα ώστε εφέτος να μην γίνει καμία απολύτως αλλαγή και να υπολογιστούν του χρόνου. 

«Θρίλερ» με τις εκκρεμείς συντάξεις

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι τιμές ζώνης στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές – με τιμή πάνω από 2.000 ευρώ, πρέπει να μειωθούν περίπου περίπου 15%, κάτι που σημαίνει και ανάλογα μειωμένο φόρο ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους.

Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές προτείνεται να κινηθούν στα επίπεδα ίδια επίπεδα, με αυξομειώσει 5% – 10%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις