«Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη […]
«Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη του.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ενδεχόμενα πολεμικά επεισόδια, η συνέχιση αυτής της συγκεκριμένης επιλογής προβάλλει ως απειλή, στον τουρισμό μας. Πάντως, πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ματαίωση τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα σχολίασε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 247, ότι η γείτονα έχει επιλέξει την κλιμακούμενη ένταση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι «για ελεγχόμενη σύρραξη δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει».
Πάντως εκτίμησε ότι «η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, μπορεί να κλιμακώνει την ένταση αλλά η εκτίμησή μου, είναι ότι έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά – ανοίγει και άλλο μέτωπο με το ενδεχόμενο να έχουμε χτύπημα της Αμερικής στη Συρία – και δεν θα τολμήσει, δεν θα επιλέξει, για λόγους δικής της αυτοπροστασίας να προχωρήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με επάρκεια και με ικανότητα είναι αποφασισμένες, στο πλαίσιο των πολιτικών μας επιλογών, όχι μόνο να υπερασπιστούν αλλά να διαφυλάξουν στο ακέραιο τα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται από το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε. Σχολιάζοντας τη λεκτική ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε ότι:
Βεβαίως, πάρα πολλές φορές, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είναι τόσο προκλητικές, που εκ των πραγμάτων προκαλούν και αντιδράσεις από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι εμείς ψύχραιμα, με την αναγκαία σταθερότητα, πρέπει να κρατάμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και η πραγματική τους διάσταση είναι η ετοιμότητά μας, η αποφασιστικότητά μας αλλά και η συνεχής εγρήγορση μας, τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό.
Μέρκελ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση
Για το θέμα της κράτησης των 2 στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης επισήμανε ότι «το θέμα έρχεται και στην ευρωβουλή στη Σύνοδό της από 16 έως 19 Απριλίου, με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς και του Λαϊκού Κόμματος και συμπράττουν και άλλες δυνάμεις για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλονται με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Όποιος έχει διαφορετική πρόταση, με αυτό το οποίο πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ας μας πει ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι:
Ας προχωρήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία αφού ο κ. Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη είναι η τουρκική δικαιοσύνη.
Πάντως, ανέφερε ότι «αμφισβητώ έντονα τα περί “ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης”, γιατί ο λεγόμενος δικαιακός πολιτισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο λέει ο κ.Ερντογάν».
Επανέλαβε ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας δεν συμψηφίζεται ούτε ανταλλάσσεται με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης,που αφορούν στη χορήγηση πολιτικού ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια επιλογή αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, ούτε καν πρόταση από οποιαδήποτε πλευρά».
Ένας «ιδιότυπος» τηλεφωνικός διάλογος
Για την αναβάθμιση των F-16 ανέφερε ότι:
Είναι μια υπόθεση που συζητείται εδώ και χρόνια, την μελετούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, υπάρχει η κατά αρχήν συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας του κ. Μακρόν αλλά και αυτά είναι όλα σε εξέλιξη. Είναι μια επιλογή που δεν σχετίζεται με αυτά που καταγράφονται σήμερα ή χθες αναφορικά με τις εντάσεις της Τουρκίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα.
«Πρέπει να υπάρξει η συνεργασία, η σύγκλιση τουλάχιστον σε μεγάλα ζητήματα, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των δυνάμεων που αυτοαναφέρονται είτε στο κέντρο, είτε στην κεντροαριστερά, είτε στην σοσιαλδημοκρατία.
Νομίζω ότι ο διαχωρισμός μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ΄ ότι στο παρελθόν. Και πρέπει αυτό να το συνυπολογίσουν όλοι, προκειμένου να υπάρξει η σύγκλιση για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου».
Τέλος, χαρακτήρισε θετική την απόφαση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν και αλλες διατάξεις πλην του άρθρου 86 του συντάγματος, το αναθεωρητικό περιερχόμενο των οποίων μπορεί να βρει σύμφωνους πολλούς περισσότερους από εκείνους που αριθμούνται ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Περαιτέρω χαρακτήρισε αρνητική τη θέση του κ. Βενιζέλου.
Αλλαγή στάσης μετά τις πρώτες απειλές – Κάνει πίσω ο Τραμπ;
«Οι κομματικοί φορείς, τα πολιτικά σχήματα επιλέγουν με συλλογικές διαδικασίες και οι συλλογικές αποφάσεις είναι εκείνες οι οποίες καταγράφονται.
Εάν στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων, κάποιοι δεν εκφράζονται και θέλουν να φύγουν από το πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων, θα πρόκειται για ατομικές επιλογές, οι οποίες εκτιμώ ότι μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Αλλά οι συλλογικές αποφάσεις είναι εκείνες που παράγουν ή δεν παράγουν αποτελέσματα» κατέληξε.