Ζάεφ: Τα δύο σημεία που διαφωνούμε με την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζάεφ: Τα δύο σημεία που διαφωνούμε με την Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πρόοδος έχει σημειωθεί στα περισσότερα ζητήματα του ονοματολογικού, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, αλλά συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το εύρος χρήσης της ονομασίας. «Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, κάτι που δικαιολογεί την πεποίθησή μου ότι υπάρχει πρόοδος. Ομως, θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία», δήλωσε ο Σκοπιανός […]

15.04.2018 | 13:49

Πρόοδος έχει σημειωθεί στα περισσότερα ζητήματα του ονοματολογικού, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, αλλά συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το εύρος χρήσης της ονομασίας.

«Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, κάτι που δικαιολογεί την πεποίθησή μου ότι υπάρχει πρόοδος. Ομως, θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ζάεφ: Να ανοίξει και η Ελλάδα το Σύνταγμά της

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», πρόσθεσε ο Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην απαίτηση της Αθήνας για ονομασία erga omnes, επανέλαβε τη θέση ότι η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η εντός των συνόρων ονομασία δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα, σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

Ο Ζάεφ θέτει τις «κόκκινες γραμμές»: Όχι αμετάφραστο όνομα, όχι σε συνταγματική αναθεώρηση

Σε ό,τι αφορά τον αλυτρωτισμό, δήλωσε ότι «πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις που θα δείχνουν ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα».

Τόνισε επίσης ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες και των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια θα τη στηρίξει, κάτι που αποτελεί επιπλέον εγγύηση για τη βιωσιμότητά της.

Η πρόταση των Σκοπίων για το ονοματολογικό

 

Exit mobile version