Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Νέο διπλό κύμα μέτρων και φοροκαταιγίδας
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Νέο διπλό κύμα μέτρων και φοροκαταιγίδας

Η κυβέρνηση δρομολογεί την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που οδηγεί στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα επιφυλάξουν αρνητικές εκπλήξεις για μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών. Την ίδια ώρα, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο νέος γύρος ασφαλιστικών “χαρατσιών”. Τόσο η αύξηση του ΕΝΦΙΑ όσο και τα ασφαλιστικά “χαράτσια” αποτελούν μέτρα που έχει ήδη θεσπίσει η […]

Η κυβέρνηση δρομολογεί την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που οδηγεί στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα επιφυλάξουν αρνητικές εκπλήξεις για μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών.

Την ίδια ώρα, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο νέος γύρος ασφαλιστικών “χαρατσιών”.

Τόσο η αύξηση του ΕΝΦΙΑ όσο και τα ασφαλιστικά “χαράτσια” αποτελούν μέτρα που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δέσμευσής της για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Και τούτο διότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον “παγίδες” που μπορεί να οδηγήσουν και σε επιπλέον φορο-μέτρα:

– Από τη μία πλευρά το πιθανό “φιάσκο” αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή ή σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, όπως γράφει το capital.

Συντάξεις Μαΐου 2018

– Από την άλλη πλευρά, η απόφαση του ΣΤΕ περί αντισυνταγματικότητας των ασφαλιστικών εισφορών ίσως εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για τα κρατικά ταμεία και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση “φέρνει μόνη της πιο κοντά τον κίνδυνο επιβολής περισσότερων μέτρων”, ισχυρίζονται αρμόδια διαπραγματευτικά στελέχη και εξηγούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τα φορολογικά βάρη που θα επωμισθεί η ελληνική οικονομία.

Οι νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και τα εναλλακτικά σενάρια

Οι αυξήσεις από 3,5% έως 22% κατά μέσο όρο στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής σενάρια αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών δεν φοβίζουν μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και την κυβέρνηση. Τα εκκαθαριστικά πρέπει να εκδοθούν τον Αύγουστο, την ίδια περίοδο δηλαδή που επιθυμεί η κυβέρνηση να “πανηγυρίσει” για την ολοκλήρωση των Μνημονίων.

Η μνημονική υποχρέωση έχει ως ενδιάμεσα “βήματα” την ολοκλήρωση μέσα στον Μάιο των νέων αντικειμενικών αξίων και εν συνεχεία την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με στόχο να διασφαλίζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή έσοδα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αναπροσαρμογή γίνεται εξ αναβολής και αποτελεί ένα από τα μνημονικά προαπαιτούμενα που δεν επιθυμούν οι δανειστές να “μεταφερθεί” εκ νέου για τη μετα-Μνημονίου εποχή.

Έρχεται το νέο ΣΔΟΕ, χωρίς περιορισμούς

Τα αντίμετρα και οι 21 φόροι

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει στα αντίμετρα του 2020 τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε το 2017 αναφέρεται ότι θα τροποποιηθούν οι διατάξεις του ΕΝΦΙΑ με στόχο “να επέλθει ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων ιδιοκτησιών” με “απώλεια εσόδων 209 εκατ. ευρώ αρχής γενομένης από το 2020”.

Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, από τις αντικειμενικές αξίες επηρεάζονται ακόμη 21 φόροι που συνδέονται με τα ακίνητα.

Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, το τεκμήριο κατοικίας, τους φόρους μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς και χρησικτησίας, τα τέλη νομικών και μεταγραφής, το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου, τον φόρο ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Επίσης, μέχρι στιγμής, έχει αναβληθεί η ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο των ακινήτων εκτός σχεδίου και όσων έχουν αγροτεμάχια συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ.

Ρύθμιση δόσεων για επιχειρήσεις με χρέη έως 50.000 ευρώ

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε τουριστικές ζώνες, σε περιοχές με έντονη αστική ανάπτυξη, αλλά και στις λεγόμενες “λαϊκές” γειτονιές.

Συνολικά, αυξήσεις αναμένονται στο 60% των περιοχών και στο 23% καταγράφεται μείωση.Το υπόλοιπο ποσοστό των περιοχών της ελληνικής επικράτειας δεν έχει υποστεί μεταβολή, όπως ανακοίνωσε προ ημερών το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο, εξαρτάται από το ύψος της αντικειμενικής αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου.

Όσοι ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ σε ατομική βάση, επηρεάζονται αρνητικά εφόσον έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν και θετικά σε περιοχές με τιμές ζώνης που θα μειωθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις