Διαρκείς είναι οι εξελίξεις που αφορούν στο Σκοπιανό και στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV 24, έδωσε ο πρωθυπουργός της FYROM, Ζόραν Ζάεφ. «Είναι πράγματι ένα επίκαιρο ζήτημα. Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, αλλά […]
Διαρκείς είναι οι εξελίξεις που αφορούν στο Σκοπιανό και στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV 24, έδωσε ο πρωθυπουργός της FYROM, Ζόραν Ζάεφ. «Είναι πράγματι ένα επίκαιρο ζήτημα. Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, αλλά μπορώ να πω ότι ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε λύση απ’ ότι σήμερα. Για αυτό είμαι αισιόδοξος».
Διαβάστε ακόμα
Κουμουτσάκος για δηλώσεις Ζάεφ: Τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση;
Σημείωσε επίσης ότι συζητούν για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για χρονικό, αν και υπάρχουν «αγκάθια» στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος. «Διότι ο Νίκολα και ο Νίκος, ο Ζόραν και ο Αλέξης μπορούν να συμφωνήσουν ό,τι θέλουν, αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει από τους πολίτες, από τους θεσμούς, από τα κοινοβούλια – στη Μακεδονία και από δημοψήφισμα, όπως έχουμε πει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί εμείς μπορούμε να πετύχουμε μία υπέροχη λύση, η οποία να μην περάσει από την Ελλάδα ή το αντίστροφο».
Πάντως, προσέθεσε ότι η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας.
Οι «κόκκινες γραμμές»
Ο κος Ζάεφ φαίνεται πως παραμένει αμετακίνητος για τις θέσεις της σκοπιανής πλευράς, στην άρνηση μιας ονομασίας erga omnes και στην απαλοιφή των αλυτρωτικών εδαφίων που ενυπάρχουν στο Σύνταγμα της γείτονος.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι, αν η διαδικασία συνεχίσει να κινείται σε θετική κατεύθυνση, είναι δυνατή η επίτευξη λύσης τον Μάιο, ενώ επανέλαβε πως εάν υπάρξει συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτό πιθανά θα σημαίνει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και των δύο χωρών.
Διαβάστε ακόμα
Η πρόταση των Σκοπίων για το ονοματολογικό
«Προχωράμε προς τη λύση και όλα αυτά μας δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι δυνατή. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη εφόσον βρεθεί λύση. Δεν χρειαζόμαστε καν τη Σύνοδο Κορυφής που θα κάνει η Συμμαχία τον Ιούλιο. Όμως θα ήταν καλό αν μπορέσουμε να έχουμε λύση».
Πού υπάρχει πρόοδος
Όσο αφορά στο πού έχει επιτευχθεί πρόοδος, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι από τις 7 με 8 παραμέτρους που απαρτίζουν το ζήτημα του ονόματος (ως τέτοιες ανέφερε όνομα, εύρος χρήσης, γλώσσα, υπηκοότητα, αλυτρωτισμός, κωδικοί κλπ) «μεγάλο μέρος έχει λυθεί, αλλά απομένουν τα πλέον σημαντικά και ευαίσθητα θέματα».