Πολλά, χαρακτηρίζει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ανοιχτά «μέτωπα» είναι οι τουρκικές προκλήσεις, η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ, οι αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση, η έξοδος από τα Μνημόνια και οι πρώτες εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματος.
Διαβάστε ακόμα
Διάταξη «ανάσα» για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων
Η ικανότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού να κατευθύνει τη χώρα θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η Ελλάδα και η περιοχή τα επόμενα έτη, σύμφωνα με ειδήμονες, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
«Το χειρότερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η τουρκική προκλητικότητα», σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg στο εκτενές δημοσίευμά του.
«Η μειούμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης και το στοίχημα είναι πολύ υψηλό», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό θέμα για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εδραιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμα
Σολτς αλά… Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος
Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Αν και «η πιθανότητα εσκεμμένης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ατύχημα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνο Ντόκο. Όπως ανέφερε, τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη πάντα επιχειρούσαν κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στερούνται έμπειρων αξιωματούχων.
Οι χειρισμοί των θεμάτων της Τουρκίας και της πΓΔΜ από τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο να επιμένει πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Διαβάστε ακόμα
«Μαχαίρι» σε επιδόματα φέρνουν οι νέες επικουρικές
Οι όποιοι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κου Τσίπρα εν όψει των εθνικών εκλογών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος. Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήματα από το οικονομικό μέτωπο.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρεις διασώσεις, η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν αν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακού προγράμματος.
«Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει από πολύ νωρίς το… χαρτί της καθαρής εξόδου παρά την έλλειψη σχεδίου για την οικονομία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence.