Νέα μελέτη δείχνει πως τα άτομα που μένουν ξύπνια ως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επομένη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, οι νυχτερινοί τύποι- γνωστοί και ως «κουκουβάγιες»- κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι […]
Νέα μελέτη δείχνει πως τα άτομα που μένουν ξύπνια ως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επομένη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, οι νυχτερινοί τύποι- γνωστοί και ως «κουκουβάγιες»- κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινοί τύποι- γνωστοί και ως «κορυδαλλοί».
Διαβάστε ακόμα
Το ερωτικό… πείραγμα που προκαλεί εγκεφαλικό
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους. Οι… νυχτόβιοι, μάλιστα, πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.α.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά.
Με επικεφαλής τους καθηγητές νευρολογίας Κρίστεν Κνούτσον και βιολογίας Μάλκολμ φον Σαντζ έκαναν σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό χρονοβιολογίας «Chronobiology International». Μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται. Πρέπει πλέον να συζητήσουμε με ποιό τρόπο οι νυχτερινοί τύποι θα αρχίσουν και θα τελειώνουν τη δουλειά τους πιο αργά, όπου αυτό τουλάχιστον είναι εφικτό πρακτικά», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών.
Διαβάστε ακόμα
Τι γίνεται στον οργανισμό σου όταν αργείς να πας τουαλέτα
Στη συνέχεια, μελετήθηκε για όλους το ιατρικό ιστορικό τους σε βάθος εξαετίας. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.
«Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά», εξέφρασε μια από τους επικεφαλής.
Πάντως, κανείς δεν είναι… καταδικασμένος να μείνει πάντα έτσι, καθώς μπορεί να κάνει αλλαγές.