Οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και παχυντικά φαγητά μικρών και μεγάλων. Από τα πιο γνωστά τρόφιμα στον κόσμο, οι τηγανιτές πατάτες έχουν μια πολύ σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή. Βέβαια, δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, αφού ο τρόπος μαγειρέματος επιβαρύνει με βλαβερές ουσίες την υγεία μας που παράγονται κατά την […]
Οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και παχυντικά φαγητά μικρών και μεγάλων.
Από τα πιο γνωστά τρόφιμα στον κόσμο, οι τηγανιτές πατάτες έχουν μια πολύ σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή.
Βέβαια, δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, αφού ο τρόπος μαγειρέματος επιβαρύνει με βλαβερές ουσίες την υγεία μας που παράγονται κατά την διάρκεια του τηγανίσματος αλλά και με πολλές θερμίδες.
Παρακάτω, θα διαβάσετε τρόπους για να επιβαρύνετε λιγότερο τον οργανισμό σας τρώγοντας το αγαπημένο σας φαγητό.
Διαβάστε ακόμα:
Ο επιστημονικός λόγος για να τρώμε τηγανιτές πατάτες
Όλοι μας ξέρουμε ότι το ακρυλαμίδιο είναι μια νευροτοξική ουσία όπου παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Πρόκειται για μια νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο.
Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος, της ασπαραγίνης, με σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε υψηλές θερμοκρασίες. Τόσο η ασπαραγίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε στα αμυλούχα τρόφιμα, όπως η πατάτα.
Ποιο είναι το συμπέρασμα, λοιπόν; Η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανότητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο.
Διαβάστε ακόμα:
Τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις! Τι να κάνετε για να «κόψετε» πολλές- πολλές θερμίδες!
- Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.
- Πριν τηγανίσετε τις πατάτες, βάλτες σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις καλά και τηγανίστε τις.
- Φροντίστε η θερμοκρασία του ελαιολάδου στο τηγάνι σας να μην ξεπερνά τους 175° C.
- Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
- Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.
Διαβάστε ακόμα:
Το μυστικό των Βέλγων για ακαταμάχητες τηγανιτές πατάτες
Ποια είναι τα μυστικά για υγιεινό τηγάνισμα;
- Τηγανίζετε πάντα μόνο με ελαιόλαδο.
- Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
- Στραγγίξτε καλά τις πατάτες πριν προχωρήσετε στο τηγάνισμα γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και πατάτες δεν απορροφούν το λάδι.
- Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται. Ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
- Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.