Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΔΝΤ: Καταρρέει το succes story;
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΔΝΤ: Καταρρέει το succes story;

Την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αποτυπώνουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που παρουσιάσθηκε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Ταμείο αναθεώρησε  μια σειρά από μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που αναπροσάρμοσε […]

Την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αποτυπώνουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που παρουσιάσθηκε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Ταμείο αναθεώρησε  μια σειρά από μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που αναπροσάρμοσε επί τα βελτίω τα αντίστοιχα μακροοικονομικά δεδομένα για το σύνολο της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα αναθεώρησε στο 2,4% την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ εφέτος, από 1,9% που ανέμενε τον Οκτώβριο.

«Φρένο» στην ελληνική ανάπτυξη βλέπει το ΔΝΤ

Ειδικότερα, στην έκθεση του Ταμείου που παρουσιάστηκε σήμερα από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ, αναθεωρούνται επί τα χείρω μια σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα, σε σχέση με όσα προέβλεπε το Ταμείο πέρυσι τον Οκτώβριο.

Αισθητή είναι η αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,4% όταν τον Οκτώβριο έβλεπε ανάπτυξη με ρυθμό 1,8%. Για το 2018 το Ταμείο βλέπει πλέον ανάπτυξη 2% όταν προ εξαμήνου εκτιμούσε πως το ΑΕΠ θα αυξανόταν εφέτος κατά 2,6%!

Αυτό που είναι όμως το πλέον ανησυχητικό είναι πως το ΔΝΤ δεν βλέπει συνέχιση της ανάπτυξης το 2019, αλλά επιβράδυνση και τοποθετεί στο 1,8% το στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενος έτος.

Αυτό δείχνει πως το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα θα μείνει εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια, κάτι που άλλωστε έχει ενσωματώσει σε όλες τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που έχει συντάξει από το 2015 έως σήμερα.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2019, η πρόβλεψη του Ταμείου είναι πολύ πιο απαισιόδοξη, κάτι που δείχνει πως στις εν εξελίξει συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ δεν λαμβάνουν υπόψη τα ίδια μεγέθη.

Αλλά οι αρνητικές αναθεωρήσεις του ΔΝΤ δεν αφορούν μόνον στην ανάπτυξη.

Ελληνικό χρέος: Σενάρια και εναλλακτικές

Το Ταμείο θεωρεί πως η Ελλάδα τελεί ακόμη σε κλοιό αποπληθωριστικών πιέσεων, κάτι που κατέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Μαρτίου.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,1% το 2017, όταν τον Οκτώβριο προέβλεπε αύξηση 1,2%. Ωστόσο, για εφέτος προβλέπει πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει μόλις στο 0,7% έναντι εκτίμησης 1,3% τον προηγούμενο Οκτώβριο! Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1% σε μέσα επίπεδα.

Διογκωμένο έναντι των αρχικών του προβλέψεων βλέπει το ΔΝΤ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως αυξήθηκε κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2017, όταν τον Οκτώβριο προέβλεπε αύξηση 0,2%. Για εφέτος θεωρεί πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στο 0,8%, έναντι εκτίμησης 0,1% τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 0,6%. Με απλά λόγια το Ταμείο φωτογραφίζει μια πιο αργή ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, από αυτή που εκτιμούσε έξι μήνες νωρίτερα.

Το μόνο θετικό που προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ είναι πως βλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας σε σχέση με έξι μήνες πριν. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ανεργία μειώθηκε στο 21,5% το 2017, όταν τον Οκτώβριο την τοποθετούσε στο 22,3%.

«Τρύπα» 315 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Μαρτίου

Για εφέτος προβλέπει πως η ανεργία θα ανέλθει στο 19,8% έναντι εκτίμησης 20,7% τον προηγούμενο Οκτώβριο! Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 18%.

Τέλος, το Ταμείο προειδοποιεί στην έκθεση του για την ανάγκη ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων κάτι που αναφέρει ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των κληρονομιών της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις