Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η «ιεροτελεστία» για τέλειο, σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης
PLUS

Η «ιεροτελεστία» για τέλειο, σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι νόστιμο και υγιεινό, ενώ δεν απαιτεί πολλή ώρα προετοιμασίας. Μπορεί να έχετε σταμπάρει τα μαγαζιά που κάνουν καλά κουλούρια, αλλά μια σπιτική συνταγή, όπως αυτή του Άκη Πετρετζίκη είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική, ενίοτε, λύση. Υλικά 150 γρ. αλεύρι σκληρό 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 7 ½ γρ. αλάτι 35 γρ. ζάχαρη […]

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι νόστιμο και υγιεινό, ενώ δεν απαιτεί πολλή ώρα προετοιμασίας.

Μπορεί να έχετε σταμπάρει τα μαγαζιά που κάνουν καλά κουλούρια, αλλά μια σπιτική συνταγή, όπως αυτή του Άκη Πετρετζίκη είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική, ενίοτε, λύση.

Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 7 ½ γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη

  • σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 500 γρ.  χλιαρό νερό

Διαβάστε ακόμα

Γίνε… ο μερακλής της κρέπας με αυτή τη συνταγή

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  • Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
  • Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα  για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
  • Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  • Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.
  • Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμ) .
  • Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
  • Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι.
  • Τοποθετούμε σε ταψιά (35×40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Για το σερβίρισμα προτείνω να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά και να τα συνοδεύσουμε με blue cheese ή φέτα και σταφύλι πίκλα.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις