Καμία επιπλέον διασφάλιση πέραν του χρονικού ορίου των 6 ετών δεν μπορεί να υπάρξει για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που ενδεχομένως χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη.
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε πως μετά τα 6 χρόνια, ο νομοθέτης δεν μπορεί να ακυρώσει τις όποιες απολύσεις του προσωπικού αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των νέων μονάδων.
«Τα έξι χρόνια απαγόρευσης απόλυσης είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος που μπορεί να ενσωματωθεί στο νομό αυτή η διαδικασία. Προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις των όρων της σχέσης δύο ιδιωτικών εταιρειών. Θα ήταν εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας.
Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι που θα κριθούν αναγκαίοι για την λειτουργία της μονάδας με τα εργασιακά ρυθμισμένα και με τον νέο κανονισμό εργασίας που θα αφορά αυστηρά τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας», είπε ο κ. Σταθάκης.
Καβγάς Σταθάκη – Μπρούμα στη Βουλή
«Θα περίμενα η ΝΔ να σταματήσει να προσκολλάται στην κυβέρνηση Σαμαρά, να προσγειωθεί στην σημερινή πραγματικότητα και να μας φέρει προτάσεις για τις σημερινές συνθήκες, με τα σημερινά δεδομένα και με τις προοπτικές που ανοίγονται στον ενεργειακό κλάδο», είπε.
Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη και τη Φλώρινα που ζήτησαν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Παρακαλώ να υπάρξει σαφής διατύπωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο για ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους», είπε ο Θέμης Μουμουλίδης από την Κοζάνη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Σέλτσας από τη Φλώρινα.
«Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες.
Ότι προβλέπει μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δεν μοιάζει να είναι αρκετό», ανέφερε, ενώ ο Γιάννης Θεοφύλακτος, επίσης από την Κοζάνη ζήτησε να στηριχτούν οι περιοχές στη μεταλιγνιτική περίοδο.
«Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τοπικός πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς όπως στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιούνταν για επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια, για να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια», υποστήριξε.