Πολύ κακός μήνας ήταν ο Μάρτιος για τα κρατικά ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 268 εκατ. ευρώ, ακόμα και σε κωδικούς που θεωρούνται «κλειδιά» για την επίτευξη των στόχων: Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 36 εκατ. ευρώ, Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ, Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 36 […]
Πολύ κακός μήνας ήταν ο Μάρτιος για τα κρατικά ταμεία.
Είναι ενδεικτικό ότι τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 268 εκατ. ευρώ, ακόμα και σε κωδικούς που θεωρούνται «κλειδιά» για την επίτευξη των στόχων:
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 36 εκατ. ευρώ,
Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ,
Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 36 εκατ. ευρώ,
Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 16 εκατ. ευρώ,
Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 10 εκατ. ευρώ,
Τέλος στις παράνομες παρακρατήσεις – Ποιοι θα δουν περισσότερα χρήματα
ΦΠΑ λοιπών κατά 63 εκατ. ευρώ,
Χαρτόσημο κατά 11 εκατ. ευρώ,
ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 20 εκατ. ευρώ,
Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 29 εκατ. ευρώ,
Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 27 εκατ. ευρώ.
Στους φόρους της αγοράς παρατηρείται, μάλιστα, το πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε επίπεδο 3μήνου άνοιξε «τρύπα» 48 εκατ. Ευρώ στο ΦΠΑ και 117 εκατ. Ευρώ στους Φόρους Κατανάλωσης.
Φόρος εισοδήματος: Μεγάλος κίνδυνος για επιβολή αναγκαστικών μέτρων
Μόνο στους ΕΦΚ καυσίμων η υστέρηση διαμορφώνεται στα 78 εκατ. Ευρώ.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα πως είτε η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά είτε έχει αυξηθεί η καθημερινή φοροδιαφυγή.
Συνολικά, στα φορολογικά έσοδα έχει απομείνει ένα «μαξιλάρι» 118 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των φόρων περιουσίας, των ρυθμίσεων οφειλών και των κατασχέσεων.
Ωστόσο, εάν τον Απρίλιο η εικόνα δεν βελτιωθεί, τότε οι διαβουλεύσεις του Μαΐου θα εξελιχθούν με το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.