Πολλές γυναίκες αισθάνονται, από πολύ μικρή ηλικία, ότι θέλουν να κυοφορήσουν και να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Για να έχει κάποια μια υγιή εγκυμοσύνη, πρέπει να προσέχει πάρα πολύ όσο είναι έγκυος. Συχνή πρόταση είναι να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης, επιβλαβές τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια […]
Πολλές γυναίκες αισθάνονται, από πολύ μικρή ηλικία, ότι θέλουν να κυοφορήσουν και να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.
Για να έχει κάποια μια υγιή εγκυμοσύνη, πρέπει να προσέχει πάρα πολύ όσο είναι έγκυος. Συχνή πρόταση είναι να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Επίσης, επιβλαβές τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια είναι η κακή διατροφή και η παχυσαρκία, αυξάνοντας τον κίνδυνο των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.
«Η κακή διατροφή και η παχυσαρκία αφθονούν στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οι διαφορές ανάμεσα στις υψηλού και χαμηλού εισοδήματος χώρες έχουν γίνει λιγότερο διακριτές, με την τυπική διατροφή να έχει θρεπτικά ελλείμματα, ιδιαίτερα στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας», σημειώνουν ερευνητές.
Διαβάστε ακόμα
Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρως
Και συμπληρώνουν: «Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές υγείας ούτως ώστε στις συστάσεις για την εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό να προστεθούν συστάσεις για την περίοδο πριν την σύλληψη».
Φαίνεται, λοιπόν, πως η υγεία της γυναίκας τους μήνες και τα χρόνια πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της κύησης και την ανάπτυξη του μωρού.
Οι περισσότερες χώρες παραδοσιακά δίνουν έμφαση στην υγεία κατά την εγκυμοσύνη και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, αλλά έτσι χάνεται η ευκαιρία της πρόληψης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
«Αυτό είναι το μήνυμα της νέας σειράς μελετών, οι οποίες δίνουν έμφαση στην σωστή προετοιμασία για την εγκυμοσύνη, με συνδυασμό μέτρων του τρόπου ζωής και λήψη των κατάλληλων διατροφικών συμπληρωμάτων».