Τα δύο μεγάλα “αγκάθια” για την έξοδο από το μνημόνιο

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τα δύο μεγάλα “αγκάθια” για την έξοδο από το μνημόνιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Έξι δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και μη εκκαθαρισμένων συντάξεων εμποδίζουν, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο. Οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν απονομή όλων των συντάξεων σε εκκρεμότητα και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το καλοκαίρι. Όσο περνούν οι μήνες όμως, με το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων […]

27.04.2018 | 08:32

Έξι δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και μη εκκαθαρισμένων συντάξεων εμποδίζουν, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο.

Οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν απονομή όλων των συντάξεων σε εκκρεμότητα και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Όσο περνούν οι μήνες όμως, με το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα 3,5 δισ. ευρώ και τις εκκρεμείς συντάξεις – εφάπαξ να αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πιθανότητες τήρησης των δεσμεύσεων περιορίζονται δραστικά φουντώνοντας μία ακόμα εστία γκρίνιας από την πλευρά των δανειστών.

«Το πλεόνασμα ενισχύει τις προσδοκίες για το χρέος»

Τα ληξιπρόθεσμα δεν τελειώνουν μαζί με το Μνημόνιο και έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα να περιληφθούν στις ουρές προαπαιτουμένων των επόμενων μηνών, η υλοποίηση των οποίων θα υπόκειται στους νέους κανόνες αυστηρής εποπτείας.

Το εμπόδιο των 6 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων κατά την έξοδο, τα οποία εδράζονται σε ασυμφωνία ευρωζώνης – ΔΝΤ για τους όρους και το μέγεθος της διευθέτησης του χρέους και τις διαφορετικές γραμμές κυβέρνησης – δανειστών αναφορικά με τις δεσμεύσεις και την εποπτεία της επόμενης μέρας, τα οποία αναμένεται να επαναβεβαιωθούν και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία θέτει αυστηρούς όρους.

ΟΟΣΑ: Η υπερφορολόγηση έχει «γονατίσει» τους Έλληνες

Αφενός απορρίπτει την όποια συζήτηση για αυτόματη μείωση του χρέους στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υστερεί των στόχων αφετέρου ζητεί να διενεργούνται αξιολογήσεις, όπως αυτές που διεξάγονται σήμερα κάθε φορά που η Ελλάδα πρέπει να λάβει δόση στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version