Κλιμάκωση της διαμάχης για την ελάφρυνση του χρέους, την ρήτρα ανάπτυξης και τη συνέχιση της εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης βλέπει το Bloomberg στο σημερινό Eurogroup. «Αν και η Γερμανία δείχνει ότι ίσως υιοθετήσει μια λιγότερο σκληρή γραμμή, υπάρχουν επίμονες διαφορές ανάμεσα σε κράτη μέλη και το ΔΝΤ ως προς το […]
Κλιμάκωση της διαμάχης για την ελάφρυνση του χρέους, την ρήτρα ανάπτυξης και τη συνέχιση της εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης βλέπει το Bloomberg στο σημερινό Eurogroup.
«Αν και η Γερμανία δείχνει ότι ίσως υιοθετήσει μια λιγότερο σκληρή γραμμή, υπάρχουν επίμονες διαφορές ανάμεσα σε κράτη μέλη και το ΔΝΤ ως προς το πόσο περιθώριο θα πρέπει να δώσουν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να συνεχιστεί η εποπτεία.
Όλες οι πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο προτού λήξει στο τέλος του καλοκαιριού η οικονομική στήριξη της Ελλάδας και αρχίσει να εξαρτάται και πάλι από τις αγορές ομολόγων.»
«Το πλεόνασμα ενισχύει τις προσδοκίες για το χρέος»
Aσάφεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και τη ρήτρα ανάπτυξης
Το πρακτορείο σημειώνει ότι παραμένει ασαφές τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους την ώρα που «η κυβέρνηση στην Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης καθώς επίκεινται εκλογές του χρόνου».
«Βασική πηγή διαφωνίας για το τι θα γίνει από δω και πέρα είναι κατά πόσον η ρήτρα ανάπτυξης θα ενεργοποιείται αυτόματα ή θα απαιτείται έγκριση από τους ευρω-εταίρους.
ΔΝΤ, Κομισιόν και χώρες όπως η Γαλλία τάσσονται υπέρ της πρώτης επιλογής, η Γερμανία θέλει να προηγείται μια αξιολόγηση ώστε να διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από την πορεία της.
Μολαταύτα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δείχνει πιο θετικό σε μια αλλαγή στάσης έναντι της Ελλάδας από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Εμφανίζεται ανοικτό στην ιδέα της ελάφρυνσης χρέους εφόσον η Αθήνα συμφωνεί να συνεχιστoύν οι έλεγχοι μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης σύμφωνα με έγγραφό του που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.»
Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για την έξοδο από το μνημόνιο
«Αγκάθι» ποια δάνεια θα αφορά η επιμήκυνση του χρέους
Επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών το πρακτορείο αναφέρει ότι ένα πρόσθετο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι και κατά πόσον η επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων θα αφορά στα δάνεια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που δόθηκαν από τον EFSF ή αν θα επεκταθεί, όπως θέλει το ΔΝΤ θέλει και στα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τους ευρω-εταίρους στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά και σε εκείνα από τον ΕΣΜ.
Επισημαίνει δε ότι «μια αναδιάρθρωση των διμερών δανείων θα είχε επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς κρατών της ευρωζώνης, που έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε λύση έστω και απόμακρα παραπέμπει σε μεταφορά κεφαλαίων προς την Αθήνα.»
Στήριξη Ντράγκι στον Στουρνάρα για την υπόθεση Novartis
Κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Στο άρθρο υπογραμμίζεται η επιμονή της Γερμανίας και άλλων χωρών να συνεχίσει η Ελλάδα να παράγει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έναντι του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και περίπου 2% από εκεί και έπειτα ώστε να μπορεί να εξοφλεί τα χρέη, άποψη με την οποία διαφωνεί το ΔΝΤ θεωρώντας ότι η ελληνική οικονομία δύσκολα θα παράγει πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% μεσοπρόθεσμα και γι’ αυτό χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους.
Στα μέτρα που μελετώνται περιλαμβάνεται και η η αποπληρωμή ακριβών δανείων από το ΔΝΤ με φθηνότερα ευρωπαϊκά καθώς και να δώσουν οι κεντρικές τράπεζες στην Αθήνα τα κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Το πρακτορείο σημειώνει τέλος ότι πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει δεκάδες μέτρα που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, περιλαμβανομένης και της πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα ανοίξουν το δρόμο για να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της.