Ο Τζον Χα ήταν μηχανικός στην Google και πελάτης του Kang Nam Tofu House, ενός κορεάτικου ρεστοράν σε ένα mall στη Μίλπιτας της Καλιφόρνιας. Όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλήσουν, ο Τζον έγινε εστιάτορας αλλά οι δυσκολίες στο επάγγελμα κάθε φορά που απουσίαζε κάποιος υπάλληλος, τον έβαλε σε σκέψεις: «Συνειδητοποίησα, γιατί όλη αυτή η χειρωνακτική […]
Ο Τζον Χα ήταν μηχανικός στην Google και πελάτης του Kang Nam Tofu House, ενός κορεάτικου ρεστοράν σε ένα mall στη Μίλπιτας της Καλιφόρνιας.
Όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλήσουν, ο Τζον έγινε εστιάτορας αλλά οι δυσκολίες στο επάγγελμα κάθε φορά που απουσίαζε κάποιος υπάλληλος, τον έβαλε σε σκέψεις:
«Συνειδητοποίησα, γιατί όλη αυτή η χειρωνακτική εργασία;» Κι άρχισε να κατασκευάζει τη σερβιτόρα-ρομπότ, που βάφτισε «Penny».
«Κανείς δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Κανείς δεν περηφανεύεται που δουλεύει σε εστιατόριο… Σκέφτηκα ότι ο αντίκτυπος των ρομπότ στην κοινωνία θα ήταν τεράστιος. Άρα, αποφάσισα να φύγω από την Google, άρχισα να φτιάχνω το πρωτότυπο, και τώρα δουλεύει καθημερινά στο ρεστοράν μου» δήλωσε στο FastCompany.
Henry: Υπεράνθρωπο σεξ, αστεία και ποιητικό φλερτ… (vid)
Το ρομπότ χαρτογραφεί το περιβάλλον της, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να πλοηγείται στους στενούς χώρους ανάμεσα στην κουζίνα και τα τραπέζια. Αν αισθανθεί ότι κάτι μπλοκάρει τον δρόμο της, σταματά.
Μπορείς να την καλέσεις με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.
Είναι πολύ καλή συνεργάτης με τους ανθρώπινους συναδέλφους της: μιας και αυτοί δεν χρειάζεται, πλέον, να πηγαινοέρχονται από την κουζίνα στα τραπέζια και πίσω, μπορούν και εστιάζουν περισσότερο στο σέρβις των πελατών, πράγμα που αυξάνει τα πουρμπουάρ τους.
Η «Πένυ» είναι ιδέα του Χα, αλλά η «κοιλιά» από την οποία βγήκε είναι νεοφυής επιχείρηση του Τζον Χα στη Σίλικον Βάλεϊ, η Bear Robotics.
Η υποδοχή που της επεφύλαξαν άλλοι εστιάτορες ήταν τόσο θερμή, που ο Τζον Χα σκέφτεται τώρα να πουλήσει το εστιατόριό του και να επικεντρωθεί στην Bear Robotics.
Ρομπότ με βιονικά πέη έρχονται να «εξουδετερώσουν» τον ανδρικό πληθυσμό (pics)
«Τρέφω την ελπίδα να βελτιώσουν οι λύσεις μας τον τρόπο λειτουργίας ενός εστιατορίου και να μπορέσουν οι υπάλληλοι ενός εστιατορίου να ζουν περισσότερο ως πολίτες της μεσαίας τάξης.
Στην πραγματικότητα, αυτό θέλω να πετύχω: ν’ αλλάξω τον τρόπο που λειτουργεί ένα ρεστοράν» εκμυστηρεύεται ο Τζον Χα.
Και το καλύτερο; Η Πένυ δεν κάνει διαλείμματα για τσιγάρο κάθε τόσο.