Εμβάθυνση και όχι “ξήλωμα” των μεταρρυθμίσεων ήταν το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η 188 σελίδων Ερευνα του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία. Την συγκεκριμμένη έρευνα παρέδωσε σήμερα στο κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Άνχελ Γκουρία. “Μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις” είπε εμφατικά άλλωστε και στις δηλώσεις του, μετά την συνάντηση Γκουρία με […]
Εμβάθυνση και όχι “ξήλωμα” των μεταρρυθμίσεων ήταν το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η 188 σελίδων Ερευνα του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία.
Την συγκεκριμμένη έρευνα παρέδωσε σήμερα στο κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.
“Μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις” είπε εμφατικά άλλωστε και στις δηλώσεις του, μετά την συνάντηση Γκουρία με τον πρωθυπουργό.
Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ περιγράφει τους τομείς που θέλει συνεχείς και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, για τα μετά τα Μνημόνια: στην φορολογία αλλά και -πάλι- στο Ασφαλιστικό.
Διαβάστε ακόμα:
Εξουθένωσαν τους Έλληνες οι φόροι – Αυξήθηκαν κατά 94%
Για το λόγο αυτό προτείνει:
– κατάργηση εκπτώσεων στον ΦΠΑ, στα καύσιμα (πχ στο diesel θέρμανσης) . Ο ΟΟΣΑ βλέπει δηλαδή πεδίο για έξτρα έσοδα αυξάνοντας στο 24% είδη που φορολογούνται με 6 ή 13% ΦΠΑ. Και αυτό παρά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
– απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, επειδή είναι περίπλοκο, ενθαρρύνει την παραοικονομία και μειώνει τα κρατικά έσοδα. Ανοίγει παράθυρο έτσι και για μείωση κλιμακίων και συντελεστών φορολόγησης
– κατάργηση φοροαπαλλαγών, κυρίως στον ΦΠΑ αλλά και άλλων φορολογικών εκπτώσεων-απαλλαγών. Και αυτό, πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί και περιλαμβάνονται στο “βασικό σενάριο” για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το “ενισχυμένο σενάριο” με προτάσεις μέτρων που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει ακόμα:
– αλλαγές για να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης κατά 4 έτη έως το 2030
– νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων
– περαιτέρω ενοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων
– αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα για να αυξηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών με συνεχόμενες επισκοπήσεις
– την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης, αλλά και παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε ειδικό πίνακα ο ΟΟΣΑ ποσοτικοποιεί και τα οφέλη από τα μέτρα προτείνει.Πχ αν υπάρξουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τότε η επιτάχυνση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 25%.
Πολύ μεγάλη θα είναι η ενίσχυση του ΑΕΠ και σε σχέση με το συνταξιοδοτικό. Αν επιτευχθεί η αύξηση του πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης κατά 3 έτη (το οποίο δρομολογείται από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν αποφασιστεί) θα προσφέρει 7,5% επιπλέον μονάδες ΑΕΠ.
Ωστόσο εκτιμά και ότι αν με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το πραγματικό όριο αυξηθεί κατά 4 έτη, τότε το επιπρόσθετο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4%…
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμο ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019 για την Ελλάδα.