Ο πουρές θεωρείται κάτι πολύ εύκολο, όμως πόσες φορές σας βγήκε χάλια, με κολλώδη υφή; Δείτε τα μυστικά για την πιο βελούδινη υφή… Ποικιλία πατάτας Αποφύγετε τις πατάτες για τηγάνισμα, οι οποίες έχουν λιγότερο άμυλο, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν σωστά, να μην απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε και ως αποτέλεσμα η υφή τους να […]
Ο πουρές θεωρείται κάτι πολύ εύκολο, όμως πόσες φορές σας βγήκε χάλια, με κολλώδη υφή;
Δείτε τα μυστικά για την πιο βελούδινη υφή…
Ποικιλία πατάτας
Αποφύγετε τις πατάτες για τηγάνισμα, οι οποίες έχουν λιγότερο άμυλο, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν σωστά, να μην απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε και ως αποτέλεσμα η υφή τους να είναι μαστιχωτή κι ελαστική.
Αντίθετα, οι πατάτες που είναι πλούσιες σε άμυλο πολτοποιούνται σωστά, απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε, δίνοντας στον πουρέ την τέλεια, αφράτη, αέρινη, βελούδινη υφή που πρέπει να έχει.
Πάντα στις πατάτες που βράζουμε πρέπει να βάζουμε κρύο νερό
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το κρύο νερό. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αν βάλετε στις πατάτες καυτό νερό ή τις ρίξετε σε νερό που βράζει, τότε το εξωτερικό κομμάτι θα βράσει γρηγορότερα από την καρδιά της πατάτας, με αποτέλεσμα μέχρι να βράσει να μαλακώσει το κέντρο της πατάτας, ενώ το εξωτερικό τμήμα θα διαλυθεί και θα λιώσει.
Γίνεται πολύ πιο νόστιμος ο πουρές αν προσθέτουμε το αλάτι όταν βράζουμε τις πατάτες και μετά, στο τέλος της πολτοποίησης, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον.
Μην ξεχνάτε ότι για βελούδινη υφή στον πουρέ όποιο υλικό προσθέσετε πρέπει να είναι ζεστό.
Αν βάλετε κρύο γάλα, κρέμα ή βούτυρο από το ψυγείο στην καυτή λιωμένη πατάτα, δεν θα απορροφήσει σωστά μιας και θα ρίξει απότομα την θερμοκρασία της πατάτας. Επίσης, τα ζεστά υλικά απορροφούνται σχεδόν αμέσως, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερο ανακάτεμα.
Κάτι «βρώμικο» στο… πόδι – Η πιο γρήγορη πίτσα, χωρίς λιπαρά
Όταν η πατάτα λιώνει τότε αποβάλλει το άμυλο. Όσο πιο πολύ ανακατεύουμε τόσο περισσότερο άμυλο αποβάλλεται και τόσο περισσότερο ελαστικός γίνεται ο πουρές με αποτέλεσμα να γίνει σαν λάστιχο. Μία σωστά βρασμένη πατάτα λιώνει απλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ούτε μίξερ ούτε ειδικά εργαλεία χρειάζονται.
Αν επιθυμείτε ο πουρές σας να γίνει λείος και βελούδινος χρησιμοποιήστε μύλο αλέσεως λαχανικών.
Αφού βράσετε τις πατάτες στραγγίστε τις πολύ καλά και βάλτε τις ξανά για ένα λεπτό στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για να στεγνώσουν τελείως.
Όσο λιγότερο νερό έχουν οι πατάτες τόσο πιο νόστιμος θα βγει ο πουρές μας.