Η καθαρή έξοδος και η Goldman Sachs…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καθαρή έξοδος και η Goldman Sachs…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Πώς βλέπουν οι ξένοι λοιπόν την καθαρή έξοδο; Τί λένε για την ελληνική θέση; Τί προσδοκούν; Σε όλα αυτά απαντά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, που τονίζει πως υπάρχουν 3 προϋποθέσεις! Χωρίς αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να βλέπουν τη χώρα μας ως «ειδική περίπτωση» και ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ. Πρώτη προϋπόθεση Να αποφασιστεί […]

03.05.2018 | 08:47

Πώς βλέπουν οι ξένοι λοιπόν την καθαρή έξοδο; Τί λένε για την ελληνική θέση; Τί προσδοκούν;

Σε όλα αυτά απαντά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, που τονίζει πως υπάρχουν 3 προϋποθέσεις! Χωρίς αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να βλέπουν τη χώρα μας ως «ειδική περίπτωση» και ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ.

Πρώτη προϋπόθεση Να αποφασιστεί μία ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Οι ειδικοί της εταιρείας προειδοποιούν: «Υπολογίζουμε ότι χωρίς την ελάφρυνση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει πολύ υψηλότερα των ορίων, που το ΔΝΤ προσδιορίζει αναγκαία, ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση».

Δεύτερη προϋπόθεση Να έχει οικοδομηθεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας» πριν την έξοδο στις αγορές. Δηλαδή, η τόνωση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τονίζουν ότι «η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο αναγκαίο το μεγάλο “μαξιλάρι ρευστότητας”. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν ο πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν το σύνολο του ποσού του προγράμματος».

Τρίτη προϋπόθεση Η συμφωνία της εξόδου να περιλαμβάνει ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων». Αυτό θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Το να στηριχθεί κανείς αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές δεν είναι αρκετό», διαμηνύει η επενδυτική τράπεζα. Ακόμη προσθέτει πως απαιτείται ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών στόχων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους. Η ελάφρυνση θα πρέπει να εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αυτό άλλωστε το έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.

Αν εκπληρωθούν όλα αυτά, η Goldman βλέπει «ισχυρές πιθανότητες» σταδιακής σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνες των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βάση. Αντιθέτως εν απουσία τους θα μπορούσε η Ελλάδα να εξακολουθεί να θεωρείται ως μία «ιδιαίτερη περίπτωση αγοράς ευαίσθητης σε απροσδόκητα σοκ».

Μπέρδεμα βλέπει και το Reuters για την φτηνή χρηματοδότηση…

Κίνδυνος για την Ελλάδα να χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν βγει από το μνημόνιοτον Αύγουστο, κατά το Reuters. Αν η Ελλάδα χάσει την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα αναγκαστεί να στραφεί εκ νέου στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Κατά το Reuters, μια «καθαρή» έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας, αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα από την δυνατότητα να εξαιρεθεί από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για την ελάχιστη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση. Τα «junk» ομόλογά της δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) για την λήψη χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το waiver. Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016, όταν η χώρα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή την στιγμή περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές. Η απώλεια της πρόσβασης θα τις ανάγκαζε να χρησιμοποιήσουν τον ELA.

Η δήλωση της επιτήρησης

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε. Υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία. Υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσω μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε. Αυτό θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε. Τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου».

Bloomberg: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τσακαλώτου για μετά τα μνημόνια

Κατά το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το οποίο παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μία σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Το Bloomberg σημειώνει ότι «με την ανεργία ακόμα πάνω από το 20%, η προτεινόμενη αυστηροποίηση των εργασιακών και οι αυξήσεις μισθών πιθανόν να πηγαίνουν κόντρα στην καθιερωμένη οικονομική λογική. Παράλληλα, οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, φοβούμενοι ότι θα εξελιχθεί σε πεδίο διαπλοκής. Στο σχέδιο η κυβέρνηση υπόσχεται να υλοποιήσει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν εδώ και χρόνια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία του Κτηματολογίου και ηεπιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμα να μειώσει περαιτέρω τα γραφειοκρατικά βάρη. Τέλος, θέλει να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας».

Το Bloomberg επισημαίνει πως μέχρι στιγμής η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν. το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4%, έναντι αρχικών προβλέψεων από την Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%. Επίσης, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών διεθνώς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται και γερνά. Επίσης, οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με τον υψηλότερο λόγο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

Το γερμανικό πρακτορείο καταγράφει ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό αυστηρή επιτήρηση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Ταυτόχρονα ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει: «Όσο αυστηρότερη είναι η επιτήρηση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο, τόσο το καλύτερο, καθώς η οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών». Έρχεται θερμό καλοκαίρι…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανείσπρακτα ενοίκια, πώς θα γλιτώσετε τη φορολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version