Ο κ. Κοντονής λέει τα αντίθετα από τον κ. Τόσκα! Δηλαδή ότι «είναι δικαίωμα του πολίτη να αμύνεται, όταν μπαίνουν ληστές σπίτι του». Ο κ. Τόσκας είχε προτρέψει τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται, όταν εισβάλλουν ληστές στο σπίτι τους…. Ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με ηλικιωμένο ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε επίδοξο […]
Ο κ. Κοντονής λέει τα αντίθετα από τον κ. Τόσκα! Δηλαδή ότι «είναι δικαίωμα του πολίτη να αμύνεται, όταν μπαίνουν ληστές σπίτι του». Ο κ. Τόσκας είχε προτρέψει τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται, όταν εισβάλλουν ληστές στο σπίτι τους….
Ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με ηλικιωμένο ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε επίδοξο ληστή που εισέβαλε στο σπίτι του, επεσήμανε ότι «η άμυνα είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και δεν χρειάζεται καμιά συμπλήρωση ο Ποινικός Κώδικας. Υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση για να αποθαρρύνεται ο δράστης, αφού ο αμυνόμενος απαλλάσσεται οποιασδήποτε ευθύνης εξαιτίας της βίαιης ενέργειας την οποία δέχεται και μάλιστα υπό όρους απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης του ίδιου μέσα στο σπίτι του το βράδυ, που μπορεί να κοιμάται κιόλας, ακριβώς αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι εκείνη την ώρα ευρισκόμενος σε μεγάλη ψυχική πίεση είναι αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να σταθμίσει τα πραγματικά όρια της άμυνας, γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει ότι ο πολίτης μένει ατιμώρητος, όταν αυτοδυνάμως αμυνθεί.
Το νομικό μας πλαίσιο προστατεύει απολύτως τον πολίτη που ασκεί το δικαίωμά του στην άμυνα σε περιπτώσεις επιθέσεις και απόπειρας ληστείας κατά τις νυχτερινές ώρες μέσα στο σπίτι του. Ο θεσμός της άμυνας δικαιολογείται απολύτως από την ανάγκη υπεροχής της έννομης τάξης. Είναι αδύνατο για το κράτος να είναι πανταχού παρόν και να προστατεύει όλους τους πολίτες. Οι διατάξεις στον ποινικό κώδικα είναι απολύτως επαρκείς. Αν και για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν και άλλα αδικήματα. Όπως παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, οπότε πάλι θα είχαμε αυτόφωρο αδίκημα. Όμως, όσον αφορά την αντίδραση του συγκεκριμένου πολίτη, είναι φανερό ότι εδώ έχουμε αντίδραση στα πλαίσια του νόμου.
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βρισκόταν σε ακραία ψυχική πίεση, η οποία του απαγορεύει να πράξει ως μέσος συνετός άνθρωπος, έτσι ώστε να σταθμίσει μέχρι ποιου σημείου μπορεί η άμυνα του να αντιστοιχεί στην επίθεση την οποία δέχεται. Όποτε ακόμα και αν είχαμε υπέρβαση της άμυνας, η υπέρβαση αυτή έπρεπε να μείνει ατιμώρητη.
Μου έκανε κι εμένα εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον μεταχειρίστηκαν οι διωκτικές αρχές τον συγκεκριμένο πολίτη. Η σύλληψη και τα περαιτέρω της σύλληψης, χειροπέδες και λοιπά, γίνονται για ένα λόγο, για να μην αποθρασυνθεί ο δράστης και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Όταν εδώ έχουμε έναν άνθρωπο υπέργηρο που έχει περάσει τα 80 έτη και κρίνουν τα αστυνομικά όργανα ότι πρέπει να του περάσουν χειροπέδες και ότι είναι ύποπτος φυγής, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε περάσει το προσήκον μέτρο. Και οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να δώσουν οδηγίες, αλλά και η ελληνική αστυνομία, γιατί η εικόνα η οποία παρήχθη ήταν άδικη για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μπαλάφας: «Πρέπει να πάει χαζοχαρούμενος ο πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη;»