Όλα στα πόδια της ΑΕΚ – Η Ένωση “βασίλισσα” και πάλι!

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όλα στα πόδια της ΑΕΚ – Η Ένωση “βασίλισσα” και πάλι!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πενήντα χρόνια από την αξέχαστη βραδιά του 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η ψυχωμένη ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα έγραψε ιστορία. Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν της Μονακό με 100-94 στον τελικό του Basketball Champions League και κατέκτησαν την τρίτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας τους. Μοναδική χρονιά για την ΑΕΚ και δικαίωση για τον Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος έχτισε […]

07.05.2018 | 06:12

Πενήντα χρόνια από την αξέχαστη βραδιά του 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η ψυχωμένη ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα έγραψε ιστορία.

Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν της Μονακό με 100-94 στον τελικό του Basketball Champions League και κατέκτησαν την τρίτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας τους.

Μοναδική χρονιά για την ΑΕΚ και δικαίωση για τον Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος έχτισε μία εξαιρετική ομάδα, η οποία κατέκτησε πρώτα το Κύπελλο Ελλάδας και στη συνέχεια ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές στον τελικό ήταν ο Γκριν με 19 πόντους, με τους Σάκοτα και Πάντερ να προσθέτουν 16 πόντους. Από πλευράς ηττημένων, ξεχώρισε ο Γκλαντίρ με 18 πόντους.

Με τον Χάντερ να κάνει πάρτι κάτω από τα καλάθια, η Ένωση προηγήθηκε με 2-11. Ωστόσο, η Μονακό μάζεψε γρήγορα τη διαφορά, με τον Κραφτ να μπαίνει στο παιχνίδι και να κάνει τη ζημιά στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα. Οι Μονεγάσκοι μείωσαν σε 11-15, με το σύνολο του Ντράγκαν Σάκοτα να πετάει.. φωτιές στην επίθεση και να ξεφεύγει εκ νέου με 9 πόντους (15-24).

24 χρόνια μετά η ΑΕΚ σήκωσε την κούπα! (pics – vid)

Οι παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς που κάλυπταν εύκολα τη διαφορά σε αυτή την πρώτη περίοδο, απάντησαν με τρίποντο του Έβανς και δίποντο του Κικάνοβιτς, 20-24. Η ΑΕΚ δεν έδειχνε να ανησυχεί: Ένα τρίποντο του Πάντερ και ένα δίποντο του Μαυροειδή διαμόρφωσαν το σκορ (20-29) της πρώτης περιόδου.

Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο του αγώνα και στη δεύτερη περίοδο, ωστόσο δεν μπορούσε να κρατήσει τις διαφορές που έπαιρνε. Η Ένωση πέταγε… φωτιές στην επίθεση, αλλά ήταν πολύ κακή στην άμυνα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ξεφύγει στο σκορ.

Οι Μονεγάσκοι πλησίασαν στους 4 πόντους (39-43) στα μέσα της δεύτερης περιόδου, αλλά το γκολ φάουλ του Μάικ Γκριν και το τρίποντο του αρχηγού Ντούσαν Σάκοτα αμέσως μετά εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10, 39-49. Το ημίχρονο βρήκε την Ένωση στο +9 (44-53).

https://twitter.com/BasketballCL/status/993190999450116097

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 57-48 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αλλά με επιμέρους σκορ 11-3, η Μονακό πλησίασε στον πόντο (59-60) στο 27′. Ο Λαρεντζάκης πήγε στη γραμμή των βολών και με 2/3 βολές… ξεκόλλησε την Ένωση για το 59- 62, το οποίο μετατράπηκε σε 63-73,  με τους Γκριν και Χάρις να κάνουν ότι θέλουν στο παρκέ. Οι Μονεγάσκοι, όμως, είχαν και πάλι απάντηση και μείωσαν σε 70-73 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, χάρη σε τρίποντες βόμβες του Γκλαντίρ.

«Να πανηγυρίσουμε και στο νέο γήπεδο πολλά πρωταθλήματα»

Πλησίασαν και στο καλάθι οι «φιλοξενούμενοι», 73-71 με μία βολή του Ρόμπινσον. Τότε, όμως «μίλησε» ο Πάντερ απαντώντας με τρίποντο, 76-71. Αυτός έκανε και το 80-73, με νέο τρίποντο, με εναπομείναντα χρόνο 8 λεπτά. Ο Ντούσαν Σάκοτα της έδωσε προβάδισμα 11 πόντων (76-87), βάζοντας γερές βάσεις νίκης.

Οι φίλοι της ΑΕΚ νόμιζαν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει, ωστόσο οι παίκτες του Σάκοτα βάλθηκαν να τους διαψεύσουν, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Η Μονακό εκμεταλλεύτηκε τις τάσεις αυτοκτονίας της Ένωσης και πλησίασε ακόμα και στο τρίποντο (94-97), λίγο πριν το φινάλε του αγώνα.

Ακολούθησε ένα κόψιμο που θα μείνει στην ιστορία του Ντιλρόι Τζέιμς σε προσπάθεια του Ντι Τζέι Κούπερ, εν συνεχεία ο ίδιος έκανε και κλέψιμο, πήρε και το φάουλ από τον Κικάνοβιτς, 94-99, με 2/2 βολές στα 16’’. Ο Κούπερ όμως πήρε φάουλ από τον Μάικ Γκριν και είχε δικαίωμα για 3 βολές! Τις έχασε και τις 3! Και τότε οι φίλαθλοι της ΑΕΚ άναψαν καπνογόνα και άρχισαν να τραγουδούν «Δεν μπορώ να περιμένω».

 

Exit mobile version