Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέες ειδικότητες γιατρών – Τι αλλάζει
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ειδικότητες γιατρών – Τι αλλάζει

Νέες ειδικότητες γιατρών. Τι αλλάζει στην απόκτηση του τίτλου. Αλλαγές στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση με θέμα «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας», που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ. Ειδικότερα, η νέα […]

Νέες ειδικότητες γιατρών. Τι αλλάζει στην απόκτηση του τίτλου.

Αλλαγές στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση με θέμα «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας», που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ.

Ειδικότερα, η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων, της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους).

Επίσης, προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής [η οποία θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών] και του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα, στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκαν ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική». Ακόμη, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, εκτός από ιατρική, έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εισφορών του 2017

Στον χρόνο άσκησης προστέθηκε επιπλέον ένα έτος στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους) και της Γενικής Ιατρικής «με στόχο την αναβάθμιση της ειδικότητας και τη δυνατότητα ανταπόκρισης των γενικών γιατρών στις σύγχρονες απαιτήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Τέλος, στο 5ο έτος (από τα συνολικά επτά) της Χειρουργικής Θώρακος θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και της θωρακοχειρουργικής.

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για αναγκαίες αναπροσαρμογές στην ποιότητα εκπαίδευσης των νέων γιατρών και για μία εκκρεμότητα πολλών ετών, καθώς η τελευταία υπουργική απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες εκδόθηκε το 1994.

Η πρωτοβουλία για τις νέες ρυθμίσεις υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και για την ολοκλήρωσή της συμμετείχαν περισσότεροι από 600 γιατροί (πανεπιστημιακοί, γιατροί, γιατροί του ΕΣΥ, εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου).

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σημειώνεται ότι «με τις αλλαγές αυτές πραγματοποιείται ένα πρώτο σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, το οποίο θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα της εκπαίδευσης των γιατρών, την προσφορά αξιόπιστης φροντίδας στους ασθενείς, ενώ αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της ιατρικής μετανάστευσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις