«Βραχνά» στους παραγωγούς που φτιάχνουν τσίπουρο βάζει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο, ώστε να αποτελέσει αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εκφράζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Όπως αναφέρει η Ένωση, δεν πρέπει να αυξηθεί ο ΕΦΚ στο τσίπουρο, […]
«Βραχνά» στους παραγωγούς που φτιάχνουν τσίπουρο βάζει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο, ώστε να αποτελέσει αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εκφράζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Όπως αναφέρει η Ένωση, δεν πρέπει να αυξηθεί ο ΕΦΚ στο τσίπουρο, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του φαινομένου τής παραοικονομίας, «με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια».
«Η μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, (κρασί και τσίπουρο) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος» υπογραμμίζει.
Διαβάστε ακόμα:
Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τη ρύθμιση αγροτικών δανείων
Η ΚΕΟΣΟΕ σημειώνει πως πρέπει να ορθολογικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις διακίνησης και παραγωγής του προϊόντος, ωστόσο αυτό θα γίνει μετά από συνεννόηση της πολιτείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς είχε προτείνει τη λήψη μέτρων, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος.
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως είχε προτείνει την «αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων που αποτελούν την α’ ύλη για το τσίπουρο ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς, όσο και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία».