Ένα φάρμακο για την οστεοπόρωση υπόσχεται θεραπεία κατά… της φαλάκρας, αν και χρειάζονται κλινικές δοκιμές. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε κατά της οστεοπόρωσης, αλλά ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα και κατά της φαλάκρας, βοηθώντας στην εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών. Έως σήμερα υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα, το minoxidil (Rogaine) για άνδρες και γυναίκες και το finasteride (Propecia, […]
Ένα φάρμακο για την οστεοπόρωση υπόσχεται θεραπεία κατά… της φαλάκρας, αν και χρειάζονται κλινικές δοκιμές.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε κατά της οστεοπόρωσης, αλλά ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα και κατά της φαλάκρας, βοηθώντας στην εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών.
Έως σήμερα υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα, το minoxidil (Rogaine) για άνδρες και γυναίκες και το finasteride (Propecia, Proscar) μόνο για άνδρες, τα οποία θεραπεύουν την φαλάκρα.
Όμως και τα δύο έχουν παρενέργειες, ενώ συχνά τα αποτελέσματά τους δεν είναι ικανοποιητικά, με συνέπεια όχι σπάνια να χρειάζεται εμφύτευση τριχών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Διαβάστε ακόμα
Πώς η χοληστερίνη του εγκεφάλου «φέρνει» Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νέιθαν Χοκσόου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας PLoS Biology, σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν στο εργαστήριό τους ότι το φάρμακο WAY-316606, που αρχικά αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει την απώλεια οστικής μάζας λόγω οστεροπόρωσης, αναστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης SFRP1, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη των τριχών στους θύλακες του δέρματος του κεφαλιού τους.
«Κάποια μέρα μπορεί το φάρμακο αυτό να κάνει πραγματικά τη διαφορά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από την απώλεια των τριχών τους», δήλωσε ο Χόκσοου.
Όμως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται προηγουμένως κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην περίπτωση της φαλάκρας.