Αποποίηση κληρονομιάς – Ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις Η αδυναμία των Ελλήνων φορολογούμενων να βγάλουν εις πέρας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τους αναγκάζουν να διώξουν από «πάνω» τους οτιδήποτε, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Η θηλιά που έχουν οι Έλληνες στον λαιμό και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αποποιούνται κληρονομιές κυρίως όταν αυτές […]
Αποποίηση κληρονομιάς – Ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις
Η αδυναμία των Ελλήνων φορολογούμενων να βγάλουν εις πέρας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τους αναγκάζουν να διώξουν από «πάνω» τους οτιδήποτε, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.
Η θηλιά που έχουν οι Έλληνες στον λαιμό και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αποποιούνται κληρονομιές κυρίως όταν αυτές σχετίζονται με ακίνητα.
Μικρή ακίνητη περιουσία: Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Πλέον όπως αναφέρουν νομικοί έχουμε ξεφύγει από την αποποίηση κληρονομιών λόγω χρεών του κληροδότη και παγιώνεται μια κατάσταση αποποιήσεων ακινήτων για να ξεφύγουν οι κληρονόμοι από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιάς, τα τεκμήρια και τη συντήρησή τους.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα εκτοξεύσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιοχές, είναι το κερασάκι στην τούρτα ώστε να αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των πολιτών που σπεύδουν να αποποιηθούν ό.τι έχουν.
ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις μέχρι και κατά 62% – «Βροχή» οι μεταβιβάσεις
Το 2017 καταγράφεται έκρηξη αποποιήσεων, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην υπερβολική φορολόγηση.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που επικαλείται η Καθημερινή, οι αποποιήσεις κληρονομιάς έφτασαν πέρυσι τις 130.000 όταν το 2016 τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλούσαν για 54.422 αποποιήσεις.
Αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές αξίες
Αν, δε, τα δεδομένα του 2017 συγκριθούν με αυτά του 2013, η αύξηση φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 333%.
Συγκεκριμένα το 2013 καταγράφηκαν 29.199 αποποιήσεις κληρονομιάς και έκτοτε η άνοδος ήταν συνεχής.
– Το 2014 καταγράφηκαν 41.388 αποποιήσεις
– Το 2015 έφτασαν τις 45.628
– Το 2016 καταγράφηκαν 54.422 και
– Το 2017 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στις 130.000
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα λάβουν «φουσκωμένο ραβασάκι»
Πρόκειται για ακίνητα που απαξιώνονται σε καθημερινή βάση, γεγονός που καθιστά όλο και δυσκολότερη την εύρεση αγοραστών στο μέλλον.
Το Δημόσιο γίνεται ο μεγαλύτερος κληρονόμος μιας περιουσίας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
Και αυτό καθώς είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα.
Για παράδειγμα το διάστημα αυτό έχουν αναγγελθεί προγράμματα πλειστηριασμών για 3 ακίνητα ενώ το προηγούμενο 15νθήμερο είχαν βγει στον πλειστηριασμό 15 ακίνητα.