Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Θρίλερ με το ΔΝΤ: Μένει εκτός ελληνικού προγράμματος;
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Θρίλερ με το ΔΝΤ: Μένει εκτός ελληνικού προγράμματος;

Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος; Οι Βρυξέλλες αλλάζουν πρόσωπο απέναντι στο πιο δύσκολο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας. Οι όροι προκειμένου το χρέος να δει κάποια ικανοποιητική μείωση, είναι τόσο σκληροί που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ακόμη κι αν γίνουν αποδεκτοί. Πλέον, ο κίνδυνος  να μείνει τελικά το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, όπως […]

Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος;

Οι Βρυξέλλες αλλάζουν πρόσωπο απέναντι στο πιο δύσκολο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.

Οι όροι προκειμένου το χρέος να δει κάποια ικανοποιητική μείωση, είναι τόσο σκληροί που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ακόμη κι αν γίνουν αποδεκτοί.

Πλέον, ο κίνδυνος  να μείνει τελικά το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, όπως προέκυψε από την συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στη βελγική πρωτεύουσα Ελένη Βαρβιτσιώτη, η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Έρχονται οι θεσμοί – Αγώνας… δρόμου για τα 88 προαπαιτούμενα

Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Πόουλ Τόμσεν, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί από το Ταμείο.

Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν, προειδοποίησε ότι για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα σκληρό το πλαίσιο της εποπτείας μετά την έξοδο

Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Κάπως έτσι συμπεραίνει κανείς πως το ενδεχόμενο να μην μετέχει στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ίσως είναι πιο ορατό από ποτέ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Και τούτο αφενός διότι το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους, αφετέρου διότι είναι άδηλος ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο του Αυγούστου, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωναν πάντως την εκτίμηση ότι αυτό το σκηνικό είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις