Νόμιμη είναι πλέον η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα. Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ενώ ορίζει αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό τόσο των εγκαταστάσεων των μονάδων για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, όσο και […]
Νόμιμη είναι πλέον η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Ενώ ορίζει αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό τόσο των εγκαταστάσεων των μονάδων για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, όσο και των μεταφορών των τελικών προϊόντων την Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΔΑ/ΑΕΑ), τις οικείες Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας και, όπου δεν υφίστανται τέτοια, τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα. Την απόφαση υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Ν. Τόσκας, Αλ. Χαρίτσης Στ. Κοντονής Α. Ξανθός Β. Αποστόλου.
Διαβάστε ακόμα:
Καλλιεργούσαν παπαρούνες… αλά Αφγανιστάν! (pics)
Η ιατρική κάνναβη, ή ιατρική μαριχουάνα, είναι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για τους ασθενείς τους. Η χρήση κάνναβης ως φαρμάκου δεν έχει δοκιμαστεί αυστηρά λόγω των περιορισμών στην παραγωγή και άλλων κυβερνητικών κανονισμών.
Τα περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον εμετό κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, να βελτιώσει την όρεξη σε άτομα με HIV/AIDS και να μειώσει τον χρόνιο πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς.
Το φυτό κάνναβη έχει ιστορικό ιατρικής χρήσης που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια σε πολλές κουλτούρες. Η χρήση ιατρικής κάνναβης είναι αμφιλεγόμενη.
Ορισμένες ιατρικές οργανώσεις ζήτησαν την απομάκρυνση από τον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών του Παραρτήματος Ι, ακολουθούμενες από κανονιστική και επιστημονική επανεξέταση. Άλλοι, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το 2015, αντιτίθενται στη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.