Αυτή η συνταγή είναι η ιδανική για να δείξεις τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Μπορεί να γίνει ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο για μεσημεριανό ή για βραδινό λειτουργεί άψογα με τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη.
Ο χρόνος εκτέλεσης είναι στα 15 λεπτά αν και η αναμονή αγγίζει τη μια ώρα. Το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει.
Υλικά
500 γρ. γαρίδες Νο 1, καθαρισμένες
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. κανταΐφι
100 γρ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
1 κ.γ. μπούκοβο
60 γρ. μέλι
75 γρ. βαλσάμικο ξίδι με ρόδι
Για το σερβίρισμα
φρέσκο θυμάρι
φασκόμηλο
βασιλικό
Διαβάστε ακόμα
Η χορταστική πίτα που θα σε βγάλει από τον «μπελά»
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε μία λεπτή λωρίδα από το κανταΐφι στον πάγκο μας και τυλίγουμε τη μία γαρίδα. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και σφίγγουμε τη γαρίδα ρολάροντας τη πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι γαρίδες και το κανταΐφι.
Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα ταψί, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά για να σφίξουν.
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μπούκοβο, το μέλι, το βαλσάμικο με ρόδι και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει και να δέσει.
Για τις γαρίδες
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει. Θέλουμε η θερμοκρασία να φτάσει τους 180ο C.
Βάζουμε λίγες γαρίδες σε μία τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε πολύ αργά μέσα στο καυτό λάδι για να μην ανοίξουν.
Τηγανίζουμε 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το κανταΐφι. Αφαιρούμε σε ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα, θυμάρι, φασκόμηλο και βασιλικό.