Του Πέτρου Καρσιώτη Δεν έχει τέλος η… συγκομιδή του βοτάνου Πρίμουλα, του θεραπευτικού φυτού, του αποκαλούμενου και «πρώτου λουλουδιού της Άνοιξης», από Αλβανούς υπηκόους, οι οποίοι περνούν τα σύνορα, το μαζεύουν και εν τέλει συλλαμβάνονται! Μετά από συλλήψεις στην Καστοριά, σε υψόμετρο 1800 μέτρων και σε άλλα σημεία της μεθορίου, αυτή τη φορά η Αστυνομία έκανε επέμβαση […]
Του Πέτρου Καρσιώτη
Δεν έχει τέλος η… συγκομιδή του βοτάνου Πρίμουλα, του θεραπευτικού φυτού, του αποκαλούμενου και «πρώτου λουλουδιού της Άνοιξης», από Αλβανούς υπηκόους, οι οποίοι περνούν τα σύνορα, το μαζεύουν και εν τέλει συλλαμβάνονται!
Μετά από συλλήψεις στην Καστοριά, σε υψόμετρο 1800 μέτρων και σε άλλα σημεία της μεθορίου, αυτή τη φορά η Αστυνομία έκανε επέμβαση σε δύσβατη περιοχή της Αετομηλίτσας Ιωαννίνων.
Μετέφεραν πεζοί σάκους με δεκάδες κιλά
Εκεί, τρεις Αλβανοί, σε διαφορετικά σημεία εντοπίστηκαν να έχουν συλλέξει και να μεταφέρουν πεζοί τέσσερις σάκους που περιείχαν ποσότητες αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, λέει η Αστυνομία, συνολικού βάρους 84 κιλών.
Το ρίσκο που παίρνουν οι Αλβανοί να μαζέψουν τα άνθη του συγκεκριμένου φυτού, έχει την εξήγησή του.
Ιδανικά για την αϋπνία και την υπερδιέγερση
Τα άνθη του φυτού είναι ιδανικά και χρησιμοποιούνται και από φαρμακευτικές εταιρίες για φάρμακα που συστήνονται για καταστάσεις υπερδιέγερσης και αϋπνίας, ιδιαίτερα σε παιδιά, λόγω της κατευναστικής ιδιότητας που έχουν.
Για πονοκεφάλους, κρυολογήματα, ρινική συμφόρηση
Είναι επίσης στυπτικά και εφιδρωτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμπύρετα κρυολογήματα με πονοκέφαλο και ρινική συμφόρηση.
Γνωστό θεραπευτικό από την αρχαιότητα
Η Πρίμουλα ως θεραπευτικό φυτό, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.
Ο Πλίνιος την αναφέρει ως θεραπεία για την παράλυση, τους ρευματισμούς και την ποδάγρα.
Στην Ευρώπη το βότανο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική ως αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό, σε κράμπες, παράλυση, ρευματικούς πόνους και στην ουρική αρθρίτιδα.
Θηλυκή συμμορία σάρωνε με κλοπές εμπορικά και σούπερ μάρκετ
Περιζήτητη από φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας
Στο Μεσαίωνα ήταν επίσης γνωστή ως βότανο του Αγίου Πέτρου ή Petrella και ήταν περιζήτητη από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.
Τα φύλλα και τα άνθη της Πρίμουλας είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σαν λαχανικό για την παρασκευή σαλάτας και για μαρμελάδες.
Αρωματίζουν κρασιά και ξύδι
Επίσης, τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε σαλάτες στην Ισπανία, ενώ στην Αγγλία χρησιμοποιούν τα άνθη του φυτού για να αρωματίσουν κρασιά και ξύδι.
Περισσότερα από 400 είδη
Η Πρίμουλα ανήκει στην οικογένεια Primulaceae που αριθμεί περισσότερα από 400 είδη και συναντάται σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.
Φυτό για μεγάλα υψόμετρα
Είναι φυτό ποώδες πολυετές, δικοτυλήδονο, με ύψος που φθάνει περίπου τα 25 εκατοστά και φυτρώνει κύρια σε ορεινές περιοχές.