Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Μαξίμου το τετραπλό «όχι» της αντιπολίτευσης στην ονομασία «Ilidenska Republika Makedonija».
Με τις αναφορές για εκλογές να δίνουν και παίρνουν, η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στις τόσες αντιδράσεις.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει θέσει από την αρχή προϋποθέσεις για συμφωνία που είναι το erga omnes, η συνταγματική αναθεώρηση και μετέπειτα το όνομα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε πως η πρόταση μάλλον αποσύρεται, καθώς είπε πως η λύση θα περιέχει χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό.
Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό (vid)
«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων.
Οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν «όχι» στον Τσίπρα
«Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, τουίτ για το νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από τη δική του πλευρά, έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Κουμουτσάκος: Δεν συζητάμε καν για «Μακεδονία του Ίλιντεν» (vid)
«H δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά», έγραψε ο κ. Ζόραν Ζάεφ.
Το τουίτ έγινε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε στα Σκόπια προκειμένου ο Ζάεφ να συζητήσει με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στη Σόφια στην οποία ο ίδιος πρότεινε το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν».
Να σημειωθεί ότι προηγουμένως η Αθήνα διέψευσε τις πληροφορίες ότι νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ.