Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ο λόγος που κομπιάζεις όταν μιλάς
ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που κομπιάζεις όταν μιλάς

Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις κάνοντας συχνά… διακοπές και κομπιάζοντας, αυτός είναι ο λόγος καθώς υπάρχει εξήγηση. Σύμφωνα με μια νέα ελβετο-ολλανδική επιστημονική έρευνα, η παύση και το κόμπιασμα συμβαίνουν κυρίως πριν από τα ουσιαστικά, τα οποία τείνουν να επιβραδύνουν την ομιλία περισσότερο από τα ρήματα. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γλώσσες. Οι ερευνητές […]

Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις κάνοντας συχνά… διακοπές και κομπιάζοντας, αυτός είναι ο λόγος καθώς υπάρχει εξήγηση.

Σύμφωνα με μια νέα ελβετο-ολλανδική επιστημονική έρευνα, η παύση και το κόμπιασμα συμβαίνουν κυρίως πριν από τα ουσιαστικά, τα οποία τείνουν να επιβραδύνουν την ομιλία περισσότερο από τα ρήματα.

Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γλώσσες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων  της Ζυρίχης και του Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαλτάζαρ Μπίκελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν χιλιάδες ηχογραφήσεις αυθόρμητης ομιλίας από διάφορες γλώσσες όλο τον κόσμο, από τα δάση του Αμαζονίου, τη Σιβηρία, τα Ιμαλάια και την αφρικανική έρημο Καλαχάρι έως τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα – σοκ για την παχυσαρκία

Μέτρησαν την ταχύτητα εκφοράς του λόγου, πόσο κομπιάζουν οι άνθρωποι και πριν από ποιες λέξεις. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο η ομιλία των ανθρώπων να επιβραδύνεται περισσότερο (κατά μέσο όρο περίπου 3,5%) πριν από τα ουσιαστικά από ότι πριν από τα ρήματα.

Οι άνθρωποι υποσυνείδητα προφέρουν κάποιες λέξεις πιο αργά από άλλες και κατά προτίμηση κάνουν παύσεις ή βγάζουν ήχους κομπιάσματος πριν από τα ουσιαστικά.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σχετίζεται με τον διαφορετικό τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα, όταν έχει να κάνει με ουσιαστικά και με ρήματα.

«Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι τα ουσιαστικά είναι πιο δύσκολο να τα… σχεδιάσουμε, επειδή συνήθως χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν νέες πληροφορίες. Αλλιώς, αντικαθίστανται από τις αντωνυμίες όπως αυτός ή αυτή ή παραλείπονται τελείως. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα ρήματα που χρησιμοποιούνται γενικότερα, ανεξάρτητα από το αν αντιπροσωπεύουν νέες πληροφορίες ή όχι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις