Γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική (vid)

PLUS

Γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μία τεράστια έκταση πάγου έχει μετατραπεί, πλέον, σε ένα γιγάντιο παγόβουνο τρισεκατομμυρίων τόνων. Το μέγεθός του είναι τέσσερις φορές το μέγεθος του Λονδίνου και η πλεύση του στα ανοιχτά νερά προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επιστήμονες. Η διδακτορική ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό αυτό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί […]

24.05.2018 | 16:16

Μία τεράστια έκταση πάγου έχει μετατραπεί, πλέον, σε ένα γιγάντιο παγόβουνο τρισεκατομμυρίων τόνων.

Το μέγεθός του είναι τέσσερις φορές το μέγεθος του Λονδίνου και η πλεύση του στα ανοιχτά νερά προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επιστήμονες.

Η διδακτορική ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό αυτό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για ερευνητικό σκοπό στην περιοχή Larsen C.

Διαβάστε ακόμα:

Το πρώτο ελληνικό νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια!

Το λεγόμενο A68 παγόβουνο έσπασε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής στα τέλη του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να χάσει το 12% του μεγέθους του.

Οι ανησυχίες των επιστημόνων για το μέλλον της Ανταρκτικής και κατ’ επέκταση του πλανήτη αυξάνονται μετά και από αυτό το γεγονός, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η κατάρρευση του Larsen C και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, δεδομένου ότι ο πάγος επιπλέει ήδη στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι.

Ωστόσο οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη. Το Larsen C βρίσκεται δίπλα σε μια μικρότερη κρηπίδα πάγου, το Larsen Β, η οποία διαλύθηκε το 2002 λόγω μιας παρόμοιας ρωγμής.

Exit mobile version