Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκοπιανό: Νέο αδιέξοδο, ποιο το επικρατέστερο όνομα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκοπιανό: Νέο αδιέξοδο, ποιο το επικρατέστερο όνομα

Θρίλερ με το Σκοπιανό Ξανά στο κενό – τουλάχιστον κατ’ ουσίαν – έπεσαν οι συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό τον Νίμιτς. «Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί», είπε ο Μάθιου Νίμιτς. Όπως συμπλήρωσε, στις διαβουλεύσεις στη […]

Θρίλερ με το Σκοπιανό

Ξανά στο κενό – τουλάχιστον κατ’ ουσίαν – έπεσαν οι συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό τον Νίμιτς.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί», είπε ο Μάθιου Νίμιτς.

Όπως συμπλήρωσε, στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες.

«Οι συζητήσει έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», είπε ο Νίμιτς και πρόσθεσε: «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία».

Σκοπιανό: Παραίτηση Πυλαρινού – «Μήνυμα οργής ενός Έλληνα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων, έδειξε να αποδέχεται το erga omnes μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ίλιντεν».

Ένα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, το έβαλε στο «συρτάρι».

Άρα, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija» («Νέα Μακεδονία») δεν ικανοποιεί την Ελλάδα και στο προσκήνιο έρχεται το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Σκοπιανό: Ο Τσίπρας ρισκάρει, αλλά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Ακόμη πάντως δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα των νέων επαφών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών. Αρκέστηκε να πει ότι «Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν ο,τιδήποτε».

«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε»

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας  αναφέρθηκε στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» είπε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

Σκοπιανό: «Επιστροφή» στις προτάσεις Νίμιτς

«Μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς.

Οι βόρειοι γείτονές μας, εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. 

Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».

Λεβέντης: Θέλουν τη Θεσσαλονίκη οι Σκοπιανοί (vid)

Διευκρίνισε μάλιστα πως «πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις