Οι περικοπές στις συντάξεις, “εκτοξεύουν” τα κόκκινα δάνεια

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Οι περικοπές στις συντάξεις, “εκτοξεύουν” τα κόκκινα δάνεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ραγδαία αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στα κόκκινα δάνεια, λόγω των μειώσεων στις συντάξεις. Το νέο «ψαλίδι» ακόμη και πάνω από 18%, που βάζει η κυβέρνηση -αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο- στις αποδοχές περίπου 1,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων, αναμένεται να επηρεάσει και τη συνέπεια πληρωμών μερίδας αυτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Πολλοί από τους σημερινούς 65άρηδες […]

28.05.2018 | 06:33

Ραγδαία αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στα κόκκινα δάνεια, λόγω των μειώσεων στις συντάξεις.

Το νέο «ψαλίδι» ακόμη και πάνω από 18%, που βάζει η κυβέρνηση -αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο- στις αποδοχές περίπου 1,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων, αναμένεται να επηρεάσει και τη συνέπεια πληρωμών μερίδας αυτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Πολλοί από τους σημερινούς 65άρηδες έχουν πάρει επ’ ώμου τα πάγια έξοδα των παιδιών τους, μεταξύ των οποίων και τα δάνεια -καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά- αναλαμβάνοντας τη μηνιαία εξόφληση της δόσης. Παρά τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις τους δε, εκείνοι συνέχιζαν να συνδράμουν οικονομικά, δυνατότητα που θα απολέσουν όταν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις», τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές.

«Στην περίπτωση, μάλιστα, που ο γονιός τυγχάνει να είναι και εγγυητής, τότε κινδυνεύει να δει την περιουσία του να βγαίνει στο e-σφυρί».

Υπενθυμίζεται ότι μολονότι οι εγγυητές κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης είθισται να παραιτούνται από κάθε δικαίωμά τους, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται ως πρωτοφειλέτες, η αντιμετώπισή τους ως τέτοιους φέρεται να γίνεται κατά το δοκούν από τις τράπεζες.

ΚΕΑ: Πότε να κάνετε την αίτηση για να μην το χάσετε

Κι αυτό γιατί, ενώ ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με το δανειστή, πετυχαίνοντας ακόμη και «κούρεμα» χρέους, ο εγγυητής συνεχίζει να είναι υπόχρεος για το σύνολο της οφειλής.

«Χιλιάδες εγγυητές στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων δανείων, που έλαβαν φυσικά πρόσωπα, θα είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εάν το δάνειο σταματήσει να εξυπηρετείται, αφού κινδυνεύουν με δέσμευση της περιουσίας τους», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα, δε, με τα όσα φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σε βάθος τετραετίας πρέπει να διενεργηθούν περισσότερες από 130.000 εκποιήσεις.
Τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων σταθμίζουν οι τράπεζες, τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 31 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 (στα 64,6 δισ. ευρώ από 95,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, αν και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κυβερνητικές αποφάσεις για νέες μειώσεις στις συντάξεις, τα πρώτα… δείγματα είναι μάλλον ανησυχητικά. «Στη διαρροή και μόνο της είδησης ότι επίκεινται νέες περικοπές στις αποδοχές εκατομμυρίων συνταξιούχων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν στα αρμόδια τμήματα των ιδρυμάτων για να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΕΝΦΙΑ: Το κόλπο του υπουργείου για αυξήσεις – «φωτιά»

Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στο ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις» στις 14/5, μειώσεις έως 18% θα έχουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, αλλά και οι διπλοσυνταξιούχοι του ΕΤΑΑ, όπως και οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, κυρίως του Δημοσίου.

«Ψαλίδι» έως 12% έρχεται για συνταξιούχους ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών, με τη μείωση να είναι μικρότερη λόγω των αυξημένων εισφορών που είχαν καταβάλει ως ασφαλισμένοι και ήταν έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στο ΙΚΑ. Τέλος, περικοπές πάνω από το πλαφόν 18%, που ενδέχεται να φτάσουν και στο 30%, έρχονται και για 100.000 νέους συνταξιούχους, που βγήκαν μετά τις 13/5/2016, καθώς χάνουν όλη την προσωπική διαφορά σε λίγους μήνες.

«Για να λάβει το 2008 στεγαστικό δάνειο ένας νέος εργαζόμενος έπρεπε να εμφανίσει ως εγγυητή το γονιό, το εισόδημα του οποίου ήταν σαφώς υψηλότερο εν συγκρίσει με σήμερα, αλλά και σταθερό εάν ήταν δημόσιος υπάλληλος. Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, πολλοί από τους νέους έμειναν άνεργοι ή αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, με συνέπεια τα μηνιαία έξοδα του δανείου να καλύπτονται πλέον από τους γονείς – εγγυητές», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

«Mνημόνιο» διαρκείας στις συντάξεις!

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη εκείνοι ανταπεξέρχονται με δυσκολία στις δανειακές υποχρεώσεις, το ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2019 με τις νέες περικοπές. Το ενδεχόμενο να μπορέσουν τα παιδιά να αποπληρώσουν τη δόση θεωρείται εξαιρετικά μικρό, με συνέπεια να αφήσουν το δάνειο να “κοκκινίσει”, αφού δεν προβλέπεται -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- αλλαγή της οικονομικής τους κατάστασης».

Την ανάγκη να παρασχεθούν διευκολύνσεις στους «πράσινους» δανειολήπτες, προκειμένου, αφενός, να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος τους, μιας και δεν έπαυσαν να στηρίζουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου να μπει «φρένο» σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων -μέχρι και το 2019 προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 20,1 δισ. ευρώ- υπογραμμίζουν νομικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με απόφαση, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, στις 26 Οκτωβρίου 2017, η οποία βασίστηκε σε νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε νωρίτερα τον ίδιο χρόνο από τη Βουλή, προέβλεπε διπλή επιβράβευση για τους περίπου 23.000 δανειολήπτες, που όλα τα χρόνια της κρίσης εξακολουθούσαν να πληρώνουν με συνέπεια τα στεγαστικά τους, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους είχαν υποστεί το ίδιο διάστημα μεγάλο «κούρεμα».

Επικαιροποιημένο μνημόνιο: «Έξοδος» με… δεσμεύσεις έως το 2022

Η πρώτη αφορούσε στην επιστροφή μέρους των τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2017, ποσό που άγγιζε τα 2,12 εκατ. ευρώ και η δεύτερη στη μείωση του επιτοκίου, που διαμορφώθηκε στο 1%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή, ένας δανειολήπτης, που επιβαρυνόταν με επιτόκιο 4%, πλέον θα πλήρωνε με 3,25% και ένας άλλος, που είχε δόση με επιτόκιο 6%, θα έπεφτε στο 4,88%.

«Μία δίκαιη, αλλά γενναία λύση, θα ήταν να επιδοτούσε το κράτος τη δόση ή να διαγραφεί μέρος του δανείου από την τράπεζα με τέτοιον τρόπο που να επιβραβεύει όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέπειας και να δίνει κίνητρο στο δανειολήπτη να συνεχίσει να πληρώνει και αφού οι γονείς του δεν θα μπορούν. Θα πρέπει, βέβαια, να συνεκτιμηθούν το ποσοστό αποπληρωμής, η διάρκεια του δανείου και με έναν τρόπο υπολογισμού να δοθεί κούρεμα στο υπόλοιπό του», εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος.

Exit mobile version