Έκθεση της Κομισιόν δείχνει πως στην Ελλάδα υπάρχει η πιο αργή Δικαιοσύνη στην ΕΕ. Όπως διαπιστώνει η έκθεση EU Justice Scoreboard 2018 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, αν και υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών και πληθώρα δικηγόρων. Το 2016, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονταν σχεδόν 700 ημέρες […]
Έκθεση της Κομισιόν δείχνει πως στην Ελλάδα υπάρχει η πιο αργή Δικαιοσύνη στην ΕΕ.
Όπως διαπιστώνει η έκθεση EU Justice Scoreboard 2018 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, αν και υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών και πληθώρα δικηγόρων.
Το 2016, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονταν σχεδόν 700 ημέρες για να εξετάσουν σε πρώτο βαθμό τη μέση αστική ή εμπορική υπόθεση. Ο εν λόγω χρόνος είναι πολύ περισσότερος από ότι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα και στον μέσο χρόνο επίλυσης αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε πρώτο και ιδιαίτερα σε δεύτερο βαθμό, όπου ο απαιτούμενος χρόνος πλησιάζει τις 1.200 ημέρες.
Διαβάστε ακόμα: Άρθρο – φωτιά από το Politico: Με κοντό λουρί θέλουν την Ελλάδα
Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στον χρόνο εκδίκασης διοικητικών υποθέσεων, ο οποίος περιορίστηκε σχεδόν στο μισό από το 2010 στο 2016, αν και η χώρα μας παραμένει στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ μετά την Κύπρο και τη Μάλτα.
Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός δικαστών, 25 ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που φέρνει τη χώρα στην 11η θέση στην ΕΕ.
Όσο αφορά στον αριθμό των δικηγόρων, η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην ΕΕ με 400 ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που Έλληνες έχουν «αρκετά καλή» γνώμη για την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.