Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Πρωταθλητές» στα χρέη οι Έλληνες – Τα ανοιχτά «μέτωπα»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωταθλητές» στα χρέη οι Έλληνες – Τα ανοιχτά «μέτωπα»

Νέα έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει πως οι μισοί Έλληνες αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στα χρέη ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2016, οι περισσότεροι καθυστερούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή άλλες υποχρεώσεις, όπως δόσεις για αγορές. Το 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ήταν σε καθυστέρηση […]

Νέα έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει πως οι μισοί Έλληνες αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στα χρέη ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2016, οι περισσότεροι καθυστερούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή άλλες υποχρεώσεις, όπως δόσεις για αγορές.

Το 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ήταν σε καθυστέρηση με την υποθήκη, το μίσθωμα ή άλλες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή πληρωμές αγοράς δόσεων, οι οποίες συνήθως πληρώνονται ως μηνιαίες δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους στην ΕΕ διέθετε τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών το 2016.

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερα χρόνια στην ουρά για μια σύνταξη

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το 2016, σχεδόν το ήμισυ (47,9%) του πληθυσμού ήταν σε καθυστέρηση με υποθήκη, ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή πληρωμές με δόσεις αγοράς, το 2016.

Τα μικρότερα ποσοστά ήταν 5% στις Κάτω Χώρες, 4,4% στην Τσεχική Δημοκρατία και 4,2% στη Γερμανία.

Πού χρωστούν οι περισσότεροι Έλληνες

Η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη ποσοστό τριπλάσιο από το 2008 όπου μόλις το 5,5% καθυστερούσε δάνεια και ενοίκια.

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%).

Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού σε καθυστέρηση ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (και 1,4%), Κροατία και Πολωνία Ρουμανία (0,9%).

Ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοικιάζονταν σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς.

Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τις υποθήκες ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις