Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Βέλη» κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βέλη» κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό (vid)

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ. Η αντίδραση της ΝΔ «Οι τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Σκοπιανό εμφανίζουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να αποδεχθεί συμβιβασμό. Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων […]

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Οι τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Σκοπιανό εμφανίζουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να αποδεχθεί συμβιβασμό.

Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας».

Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας για Σκοπιανό: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση

Η απάντηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

«Το Κίνημα Αλλαγής μέχρι σήμερα έχει την πιο σταθερή και υπεύθυνη στάση και δεν την άλλαξε ούτε και μετά τα συλλαλητήρια. Είναι η στάση για σύνθετη ονομασία erga omnes με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα θέματα του αλυτρωτισμού.

Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν γιατί με το θυμικό δεν ασκείται εξωτερική πολιτική, αντίθετα με την κυβέρνηση που δεν έχει ενιαία στάση και με τον κ. Μητσοτάκη που έτρεξε να χαϊδέψει αυτιά μετά από τα συλλαλητήρια».

Εφόσον έχει αυτά τα χαρακτηριστικά εμείς έχουμε πει ότι δεν αποκλείεται να τη στηρίξουμε. Τα τρία ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον κ. Νίμιτς το Γκόρνα, το Σεβέρνα και το Νόβα Μακεντόνια, έχουν το γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και θα μπορούσε να γίνει συζήτηση αρκεί να διασφαλιστεί το erga omnes. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά για το erga omnes στη βάση αυτών των τριών ονομάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

Η συμφωνία στο Μακεδονικό «θα πρέπει να έρθει με εγγύηση της ΕΕ και “σφραγίδα” του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορεί να αλλάξει.

Αν η πρόταση που έρθει είναι σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση, τότε πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Aν η ΕΕ κάνει το άνοιγμα στα δυτικά Βαλκάνια, σε Αλβανία και πΓΔΜ, θα πούμε “εμείς δεν θέλουμε;”.

Πρέπει να συμβάλουμε σε μία λύση. Δεν νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρυτανεύσει μια μικροκομματική λογική, αλλά το εθνικό συμφέρον», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104.6.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις