Μια κάποια απομάκρυνση από το «δόγμα Σόιμπλε», το οποίο έκρινε απαραίτητη την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ως προϋπόθεση συγκατάθεσης σε δάνεια για την Ελλάδα, παρατηρείται στην Γερμανία. «Τελικά η Ένωση CDU/ CSU φαίνεται να μην χρειάζεται πλέον το να συμμετέχει το ΔΝΤ στη βοήθεια για την Ελλάδα», γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung και προσθέτει: «Η […]
Μια κάποια απομάκρυνση από το «δόγμα Σόιμπλε», το οποίο έκρινε απαραίτητη την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ως προϋπόθεση συγκατάθεσης σε δάνεια για την Ελλάδα, παρατηρείται στην Γερμανία.
«Τελικά η Ένωση CDU/ CSU φαίνεται να μην χρειάζεται πλέον το να συμμετέχει το ΔΝΤ στη βοήθεια για την Ελλάδα», γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung και προσθέτει: «Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης CDU/ CSU απομακρύνεται από την αξίωσή της να συμμετέχει υποχρεωτικά το ΔΝΤ στα δάνεια για την Ελλάδα».
Διαβάστε ακόμα:
Capital controls: Έρχεται νέα χαλάρωση – Αλλάζει το όριο αναλήψεων
Η τάση αυτή αποτελεί ένδειξη για το ότι η γερμανική πολιτική για την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει καταστεί περισσότερο ελεύθερη. Κανείς δεν υπαγορεύει πλέον λεπτομερείς όρους λιτότητας, κανείς δεν απειλεί. Αντ’ αυτού και οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμούς με διάθεση πραγματιστική.
«Ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι το να μην ζητηθεί από το ΔΝΤ να συμμετέχει οικονομικά στη βοήθεια με την Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν στον “κορβανά” αρκετά χρήματα που επαρκούν και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου», γράφει η SZ.
Όπως δήλωσε στην SZ ο εκπρόσωπός της Ένωσης για θέματα δημοσίων οικονομικών, Εκχαρντ Ρέμπεργκ, το ΔΝΤ συμμετείχε ως τώρα διαρκώς στην αξιολόγηση της προόδου του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, έχοντας ένα “αποφασιστικό μερίδιο στην εφαρμογή σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα”.
Κατά συνέπεια, όπως υποστηρίζει, έχει επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος βοήθειας και “στην ουσία δεν υφίσταται ανάγκη και οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου”, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως τα 86 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τον μηχανισμό ESM για την Ελλάδα δεν θα έχουν απορροφηθεί έως τον Αύγουστο.