Λύση στο Σκοπιανό «βλέπει» ο Ζόραν Ζάεφ, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» ιδιαίτερα γρήγορα τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα. Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια». Ωστόσο, δεν απάντησε εάν η […]
Λύση στο Σκοπιανό «βλέπει» ο Ζόραν Ζάεφ, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» ιδιαίτερα γρήγορα τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα. Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια».
Ωστόσο, δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέρα από Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι αρνητικός για το erga omnes, ζητώντας ενημέρωση για τις όποιες συζητήσεις.
«Για να ανακοινώσουμε τη Μακεδονία του Ίλιντεν, συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας, ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση», προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Διαβάστε ακόμα: Σκοπιανό: Μήνυση κατά Κοτζιά για εσχάτη προδοσία
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το newsbomb. gr, οι διμερείς διαπραγματεύσεις ως προς το ονοματολογικό κινούνται πλέον σε δύο επιλογές – λύσεις: Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία) και Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία).
Πάντως, η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής διπλωματίας για ονομασία erga omnes παραμένει στο ακέραιο.
Κατρούγκαλος: «Υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες»
«Υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες που έχουνε σε αγκύλες αυτά τα πράγματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν υψηλές αποφάσεις. Τα δύο… αγκάθια είναι η συνταγματική αναθεώρηση και το erga omnes», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6 FM».
Κληθείς να τοποθετηθεί για την άρνηση Ιβάνοφ όσον αφορά στο erga omnes είπε ότι «είναι μια άποψη που θα βαρύνει, το σημαντικό είναι τι θα αποφασίσει η Βουλή και ο λαός με το δημοψήφισμα».
Όσον αφορά τη στάση του Πάνου Καμμένου είπε ότι «έχουμε μια αμφισβήτηση στην παρουσία του όρου Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία και το αντιμετωπίζουμε».