Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με την γειτονική χώρα να κάνει πίσω τελευταία στιγμή. Ενώ αναμενόταν η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ η οποία θα έκλεινε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το ονοματολογικό, με διαρροή του το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε ότι «η συμφωνία απομακρύνεται». Κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα προειδοποίησε για απομάκρυνση από το ενδεχόμενο να επιτευχθεί […]
Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με την γειτονική χώρα να κάνει πίσω τελευταία στιγμή.
Ενώ αναμενόταν η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ η οποία θα έκλεινε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το ονοματολογικό, με διαρροή του το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε ότι «η συμφωνία απομακρύνεται».
Κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα προειδοποίησε για απομάκρυνση από το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες, όπως και ότι απομακρύνεται η πιθανότητα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
Σκοπιανό: Ανατροπή! Απομακρύνεται η συμφωνία
Τις τελευταίες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε αναμονή του τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κλήθηκε μέσα σε δύο μέρες να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση τόσο της αντιπολίτευσής όσο και του Προέδρου της χώρας.
Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο της σκοπιανής αντιπολίτευσης κατά της λύσης.
Αν το συλλαλητήριο εξελιχθεί με την αναμενόμενη δυναμική, τότε είναι αρκετά πιθανόν τη Δευτέρα οι δυο ηγέτες να προχωρήσουν τη συμφωνία, όπως αυτή έχει ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Αν πάλι το συλλαλητήριο πάρει μεγαλύτερη δυναμική, τότε, μετρώντας το πολιτικό κόστος ο Ζόραν Ζάεφ είναι αρκετά πιθανόν να «κάνει πίσω».
Σκοπιανό: Ηχηρό «όχι» του Ιβάνοφ – Ενημέρωση από Ντιμιτρόφ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θέλησαν να συναντηθούν ξανά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ή να γίνει σύσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων. Τα Σκόπια προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από την ονομασία erga omnes, αλλά η Αθήνα δεν υποχωρεί από τη θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει ολοκληρωθεί, λέει ο Μιλόσοσκι
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζάεφ εντός των συνόρων στο ζήτημα του erga omnes έγιναν ξεκάθαρες τα τελευταία 24ωρα και με τις δηλώσεις του Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέρριψε κατηγορηματικά μία ονομασία για συνολική χρήση, στάση που έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.
Πλέον, είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου, τα Σκόπια ζήτησαν υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά.
«Η υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά όλων των πολιτικών παραγόντων και στις δύο χώρες είναι το μεγαλύτερο όφελος και για την εξεύρεση λύσης», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στην ιστοσελίδα telma.
Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Δεν έχουμε συμφωνία
Το δημοσίευμα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ανέφερε ότι είναι άγνωστο εάν πρόκειται για ένα σοβαρό βήμα προς τα πίσω στις διαπραγματεύσεις ή μια κίνηση τακτικής από την ελληνική πλευρά.
Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει για μία ακόμη φορά τη στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για την επίλυση του ονοματολογικού.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας.
Κατρούγκαλος: Δεν μας επηρεάζουν οι αντιρρήσεις του Ιβάνοφ
Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπηρεσίας της ΠΓΔΜ «Φωνή της Αμερικής».
Τέλος, κυβερνητικές πηγές της γειτονικής χώρας, σχολιάζοντας τη διαρροή πως η συμφωνία απομακρύνεται, αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες.
Τσίπρας για Σκοπιανό: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση
«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» είπαν οι εν λόγων κύκλοι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.