«Το 1977 στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ η Ελλάδα αναγνώρισε τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η κυβέρνηση παλεύει για να αναγνωριστεί ως σλαβική γλώσσα, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία του Τίτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
«Η αντιπολίτευση είναι σε πολύ μεγάλη αμηχανία», εκτίμησε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και πρόσθεσε: «Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα διασπαστούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι τρία κόμματα σε ένα».
Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπογράμμισε πως «διαχρονικά ακολουθήθηκε η γραμμή αυτή. Βάλαμε στο τραπέζι ζητήματα που κάποιοι τα απέφευγαν, όπως το γλωσσικό», ενώ σημείωσε πως κατά το παρελθόν καμία κυβέρνηση «δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα Συντάγματος στις διαπραγματεύσεις».
Κικίλιας: «Όχι» λύση στο Σκοπιανό με οικονομικά ανταλλάγματα (vid)
«Όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος» είπε ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας και συνέστησε υπομονή: «Μόλις η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη θα φέρει το θέμα στη Βουλή. Θα συζητηθεί με ηρεμία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να κλείσει το θέμα χωρίς να το φέρει στη Βουλή».
«Η κυβέρνηση προσπαθεί φρονίμως να κλείσει ζητήματα με Σκόπια και Αλβανία. Αν γίνει αυτό η Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στα Βαλκάνια, μια περιφερειακή δύναμη. Πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να πάμε σε μια σωστή λύση για το Σκοπιανό, στη γραμμή και των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν για το Σκοπιανό είπε ότι «πολλές φορές εκτιμήσατε ότι η κυβέρνηση θα πέσει. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία είτε σας αρέσει είτε όχι. Ο τελικός κριτής για όλους μας θα είναι ο λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα υπό οικονομική κατοχή και την έβαλε στην ανάπτυξη. Εκτιμώ πως ο ελληνικός λαός θα επενδύσει στο καθαρό βλέμμα του Τσίπρα».
«Αν θέλουμε να διαλύσουμε τα Σκόπια τα διαλύουμε την επόμενη μέρα. Ποιος θα κερδίσει από αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής, και διαβεβαίωσε πως η λύση για το χρέος δεν περνάει από τη λύση του Σκοπιανού.