Με ποσοστό 25% επικράτησε στις εκλογές της Σλοβενίας ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα με το SDS, σύμμαχος του Ούγγρου δεξιού εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν. Παρόλα αυτά, ο σχηματισμός κυβέρνησης μάλλον θα είναι δύσκολος καθώς οι πιθανοί εταίροι έχουν γυρίσει την πλάτη, λόγω της στάσης του SDS για το μεταναστευτικό. «Κάναμε ένα πρώτο βήμα για μια […]
Με ποσοστό 25% επικράτησε στις εκλογές της Σλοβενίας ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα με το SDS, σύμμαχος του Ούγγρου δεξιού εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν.
Παρόλα αυτά, ο σχηματισμός κυβέρνησης μάλλον θα είναι δύσκολος καθώς οι πιθανοί εταίροι έχουν γυρίσει την πλάτη, λόγω της στάσης του SDS για το μεταναστευτικό.
«Κάναμε ένα πρώτο βήμα για μια ισχυρή και υπεύθυνη Σλοβενία στην Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο 59χρονος Γιάνσα, ο οποίος έκανε εκστρατεία επιστρατεύοντας έναν λόγο ξενοφοβικό.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός του προσέφερε την αμέριστη υποστήριξή του και τον χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού».
Ο Γιάνεζ Γιάνσα βλέπει το κόμμα του να εξασφαλίζει 25 έδρες (με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων), ενώ το κεντροαριστερό Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου (SMC) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ βλέπει το δικό του ποσοστό να υποχωρεί στο 9,7%.
Το κόμμα του ανεξάρτητου Μάριαν Σάρετς, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 12,6% των ψήφων και 13 έδρες.
Ο Σάρετς, 40χρονος πρώην ηθοποιός που εξελέγη δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης κι αναφέρεται συχνά και θερμά στο παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να συμμαχήσει με τον Γιάνσα, τον οποίο κατηγόρησε πως αποπειράθηκε να ενσταλάξει στους πολίτες «τον φόβο» με τις συνεχείς αντιμεταναστευτικές του δηλώσεις. Εάν άλλαζε στάση αυτό θα σήμαινε πως «δεν είμαστε αξιόπιστοι», εξήγησε.
«Στην φυλακή όποιος βοηθάει μετανάστες»
Εκτίμησε ότι το κόμμα του τελικά θα «έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση» εάν ο Γιάνσα, μια συχνά διχαστική προσωπικότητα, δεν μπορέσει να συγκροτήσει μια συμμαχία που θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο σλοβένικο κοινοβούλιο.
Περίπου 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για αυτή την εκλογική διαδικασία, με αναλογικό σύστημα, για την ανάδειξη των 90 μελών του κοινοβουλίου της χώρας που μπήκε στην ΕΕ το 2004 και στην ευρωζώνη το 2007.
Ο Γιάνσα, πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2008, κέρδισε δεύτερη θητεία το 2012, όμως αυτή διακόπηκε απότομα το 2013, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου που οδήγησε στην καταδίκη του από τη δικαιοσύνη και τη φυλάκισή του για πολλούς μήνες το 2014.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Ερντογάν θέλει τις ψήφους των Κούρδων
Η ρητορική του για τους μετανάστες όμως κάνει πολύ δύσκολη την προσέγγιση με τα κεντρώα κόμματα, χωρίς τα οποία ο Γιάνσα, που μόνο το μικρό κόμμα Νέα Σλοβενία (7,1%) δεσμεύθηκε να στηρίξει, δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Έχει έλθει η στιγμή να απευθύνω έκκληση για συνεργασία. Η πόρτα μας είναι ανοικτή για συνομιλίες όσον αφορά τη συγκρότηση μιας συμμαχίας», δήλωσε ο εμφανώς κουρασμένος Γιάνσα σε σύντομες δηλώσεις του αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.