Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο καθισμένοι μπροστά στα κομπιούτερ τους.
Πρόκειται για μελέτη της οργάνωσης Attitude Prévention, φανερώνοντας τον παθητικό τρόπο ζωής τους. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου κάθονται 7 ώρες και 26 λεπτά κάθε μέρα. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι 7 ώρες και 24 λεπτά, οι Βρετανοί 8 ώρες και 13 λεπτά, οι Ολλανδοί 6 ώρες και 13 λεπτά και οι Φινλανδοί 5 ώρες και 50 λεπτά
Η μελέτη της Attitude Prévention έγινε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε 4.000 άτομα, άνω των 18 ετών. «Αυτοί οι χρόνοι δεν αποτελούν έκπληξη αν συγκρίνει κανείς το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη», σχολίασε ο καθηγητής Jean-François Toussaint.
Η παχυσαρκία είναι πράγματι ένα από τα μειονεκτήματα της καθιστικής ζωής. Και παρότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το να παραμένουν καθιστοί τόσες ώρες καθημερινά δεν είναι για το καλό τους, εντούτοις πάνω από 70% υποτιμούν τους κινδύνους για την υγεία τους.
Ένα μεγάλο ποσοστό δεν ξέρει ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη και καρκίνου.
Διαβάστε ακόμα: Τα τρία γονίδια με ρόλο – κλειδί
Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι μάλιστα όλο και λιγότερο αθλητικοί. Τον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να κάθονται μπροστά στην οθόνη να βλέπουν σειρές ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί: είναι οι μόνοι που δηλώνουν ότι προτιμούν να κάνουν έναν περίπατο στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η αδράνεια, ωστόσο, πολλαπλασιάζει τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής.
Ενώ θα έπρεπε να κάνουν σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ή να κάνουν 10.000 βήματα σε περίπατο, το 15% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι περπατάει το πολύ 10 λεπτά κάθε εβδομάδα, όπως έδειξε τον Μάρτιο 2018 το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε στο Sport and Physical Activity.
«Η συνήθεια της καθιστικής ζωής είναι ριζωμένη πιο βαθειά απ’ό,τι πιστεύουμε. Μια πληροφορία για το θέμα δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά η κοινή γνώμη», σχολιάζει ο καθηγητής Toussaint.
Όσο για το τι μπορεί να κάνει κανείς για να αλλάξει συνήθειες, καλό είναι επιλέγει τις σκάλες και όχι το ασανσέρ, να σηκώνεται όταν μιλάει στο τηλέφωνο και να περπατάει κάποια λεπτά κάθε ώρα.